Békésszentandrás

2020.02.04. 13:44

A Rettegett Ivánnal, Bandibá’-val tarolt a főzde a cseh versenyen

Mint arról már hírt adtunk, arany- és ezüstérmet érdemelt ki a minap a csehországi World Beer Idol (WBI) nemzetközi versenyen a Szent András Sörfőzde. A szaktekintélyekből álló zsűri 17 ország közel 50 sörfőzdéjének 200 söre közül választotta a legjobbnak a békésszentandrási kézműves főzde Rettegett Ivánját. Bukovinszky Béla, a főzde ügyvezetője elmondta, büszkék arra, hogy ilyen elismerést hazánkból még senki nem ért el.

Nyemcsok László

Bukovinszky Béla elhivatott abban, hogy minél többen élvezzék a kézműves sörök ízvilágát /Fotó: BMH/

Fotó: photos by Baksi

Buko­vinszky Béla kiemelte, bíztak a jó eredményben, de ami történt, az maga a csoda.

– Ösztönzőleg hat, hogy a sörkészítés egyik fellegvárában, Csehországban ilyen eredményt értünk el – ecsetelte a szentandrási cég ügyvezetője. – Ez is mutatja, jó úton járunk. Továbbra is azon dolgozunk, hogy izgalmas és kiváló nedűket kínáljunk a sörbarátoknak. Annak is örülünk, hogy a Bandibá’ IPA típusú sörünket ezüstéremmel ismerték el. Kiemelkedő magyar teljesítmény ez, hiszen neves cseh és német sörfőzdéket utasítottunk magunk mögé a versenyen.

A kisüzemként indult, több mint 25 éve működő Békés megyei vállalkozás a magyar minőségi kézműves sörgyártás zászlóvivőjeként több mint 30 díjat gyűjtött már be az évek alatt különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken.

Bukovinszky Béla elhivatott abban, hogy minél többen élvezzék a kézműves sörök ízvilágát /Fotó: BMH/

– A Rettegett Ivánhoz hozzátartozik, hogy ennek a sörnek a művészete több évszázados kísérletezés, tudás és játékosság eredménye – mesélte az ügyvezető. – Ezt először a 18. századi brit sörfőzők készítették az orosz cári udvar részére. A Rettegett Iván egy gazdagon fűszerezett, zamatos fekete sör, mely négyféle malátából készül, füstös, csokoládés és krémesen karamellás ízekkel. A Bandibá’ egy amerikai IPA típusú sör, melyben háromféle komló alkot harmonikus egészet a mentás, fenyős, sárgadinnyés és epres karakterjegyekkel. A sör különlegessége, hogy a főzde két társfőző, Marosvári „Ogre” László és Kővári „Csakajósör” Gergő segítségével frissítette fel a receptet. Ami még lényeges: a gyulai Körös-Maros Biofarm is díjjal érkezhetett haza, Alakor Bio sörük bronz minősítést kapott.

A Szent András Sörfőzde Simkó József, Rozsán Csongor és Pekár Mihály sörfőzőmester barátságából született Békésszentandráson, és 1993. április 16-án készült el az első habzó ital.

– Az 1990-es évek második felében jelentős változásokon ment keresztül a hazai sörpiac – emelte ki Bukovinszky Béla. – A létrejött több száz hazai, kis sörfőzde nagy része a multinacionális nagyvállalatok megjelenését követően bezárt. A 2000-es esztendők elejére alig tucatnyi főzde maradt talpon.

A Szent András Sörfőzde csapata számára világossá vált, hogy saját receptúra alapján főzött egyedi sörökkel és saját palackozással kiegészülve találhatjuk meg a kiutat.

A „Mentsük meg a hazai sörfőzést” gondolat jegyében 2010-ben megrendezték Budapesten az első Főzdefesztet. Ettől az évtől számítják hazánkban a kézműves sörök forradalmát. A Szent András Sörfőzde nem mellékesen elnyerte az Év Sörfőzdéje címet a 2011-es Főzdefeszten. Simkó József főzdealapító megkapta a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar Kossuth-díjának számító Ujhelyi Imre-díjat a magyar kézműves sörök gyártása és népszerűsítése területén végzett két évtizedes munkája, egyesületi tevékenysége elismeréseként.

Megosztják a feladatokat

Bukovinszky Béla és testvére, László 2013-ban vette át a főzdét Simkó József nyugdíjba vonulását követően, korábban kereskedelmi partnerek voltak. Béla a sörfőzdét megelőzően fesztiválok szervezésével foglalkozott, Laci pedig Belgiumban élt, ahol vállalatirányítási mérnökként dolgozott. A Szent András Sörfőzdében Béla felel az arculatért és a koncepcióért, Laci pedig a munkaszervezésért, valamint a termelésért. Hisznek a régi termékekben, de folyamatosan keresik az újítási lehetőségeket.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában