Kerékpárosok

2020.01.07. 11:14

Újabb szoborral gazdagodik Békéscsaba

Egy felajánlásnak köszönhetően újabb szoborral, Mihály Gábor Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Olimpia – Kerékpárosok című alkotásával gazdagodik a jövőben ­Békéscsaba – ismertette a közelmúltban sajtótájékoztatókon Varga Tamás alpolgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Paláncz György tanácsnok.

L. B.

Mihály Gábor a Nagyvárad melletti Székelyhídon született, gyermekkorát Csanádapácán töltötte, de Békéscsabához is több szállal kötődik az elismert alkotó. Az Olimpia – Kerékpárosok című szobrot 1993-ban helyezték el a svájci Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum és a Genfi-tó között létrehozott parkban. Ennek mását készítette el később a budapesti Olimpiai park számára a művész, de mégsem állították fel, néhány kiállításon volt csupán látható eddig.

A Kerékpárosok című alkotás mása érkezik a megyeszékhelyre. A szobor pontos helyét még keresik /Illusztráció: Shutterstock/

Most úgy adódott, hogy a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megvásárolta az alkotást, és a szobrászművész kérésére Békéscsabára kerülhet, a város – pontosabban a városi közgyűlés döntése nyomán a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány – tulajdonába. Látványos szoborról van szó, mely méreteiben is jelentős: a kompozíció hossza 275, magassága 180, szélessége pedig 80 centiméter, bronzból és rozsdamentes acélból készült.

Mihály Gábor több alkotása is látható Békéscsabán: ilyen a norvég írót, költőt, rendezőt, Henrik Johan Ibsent megörökítő mellszobor az Ibsen-háznál, valamint a Közgé homlokzatán látható, gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló dombormű – ecsetelte Varga Tamás alpolgármester.

Visszatérve az Olimpia – Kerékpárosok című szoborra: hogy pontosan hol lesz, egye­lőre nem dőlt el. De szempont lesz az elhelyezésénél az, hogy a helyszín belvárosi, központi, biciklis tekintetben forgalmas legyen, az alkotást jól körbe lehessen járni és fotózni.

A városi közgyűlés ülésén dr. Ferenczi Attila felvetette, elhelyezhetnék a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt, mivel mostanában onnan indul és ott ér célba az egyre inkább kerékpáros rendezvénnyé váló Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaraton; dr. Csicsely Ilona szerint pedig érdemes lenne kikérni akár a helyiek véleményét is. A pontos helyszínről a képviselő-testület dönt egy későbbi ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában