kezdeményezés

2020.01.05. 08:00

Speciális konténerben gyűjtik a kupakokat Mezőberényben

Műanyag kupakok gyűjtésére alkalmas konténert állítottak fel a kö­zelmúltban Mezőberény településközpontjában – tudtuk meg Siklósi Istvántól.

P. G.

Földesi Ernő, a Mezőberény 17 Kft. munkatársa és Siklósi István polgármester a központban lévő gyűjtőkonténernél /Fotó: BMH/

A polgármester elmondta, a városban nagyon sokan gyűjtötték korábban is az ásványvizes és üdítőspalackok kupakjait, hogy azzal jótékony célokat segítsenek.

– Ezt szinte mindenki különböző módon, például nejlonzacskókba csomagolva tette, ezért próbáltunk ennek megfelelő, szervezett hátteret teremteni – ecsetelte Siklósi István. – Az ötletet egy munkatársnőnk fogalmazta meg, az elképzelést pedig tett követte. A szakemberek megnézték, hogy más országokban hogyan működik mindez, majd a tapasztalatokat felhasználva, de saját terveik nyomán állt össze, hogy miként nézzen ki a konténer Mezőberényben.

Földesi Ernő, a Mezőberény 17 Kft. munkatársa és Siklósi István polgármester a központban lévő gyűjtőkonténernél /Fotó: BMH/

Mint megtudtuk, egy vállalkozó önköltségi ár alatt készítette el a konténert. A festést egy másik vállalkozó végezte ingyen, ahogy az eszköz kihelyezését és a hozzá kapcsolódó felirat elkészítését is társadalmi munkában vállalta az önkormányzat saját társasága, a Mezőberény 17 Kft., valamint egy helyi cég. A kivitelezés során arra is figyeltek, hogy a konténer illeszkedjen a környezetbe.

A polgármester kérdésünkre kifejtette, a kezdeményezés fogadtatása kedvező, alig néhány hét alatt háromszor telt meg a konténer. A kupakokat jelenleg zsákokban tárolják, január végére pedig terveznek egy akciót, amikor nemcsak a konténerben összegyűlt, de a további, a lakosság által otthonaikban tartott kupakokat is leadják majd. Akadnak olyan családi házak, ahol több zsákkal van a kupakokból, s már jelezték, hogy ők is beszállnának a programba. A befolyt összeget jótékony célokra fordítják.

– Vagy közvetlenül vagy a Spektrum Alapítványon keresztül jut majd el az összeg az érintett rászorulókhoz – tette hozzá Siklósi István. – Természetesen erről a lakosság bevonásával közösen döntünk majd. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen módon általában egészségügyi problémákkal küszködőket támogatnak. A kupakok felvásárlási ára egyébként nem kimagasló, de szervezett formában fontos támogatást jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában