Gyula

2020.01.16. 17:57

Megújul a Várszínház színpada és nézőtere

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forint összegű támogatást biztosít a Gyulai Várszínház várban használt színpadának és nézőterének cseréjére – jelentette be a várszínház kamaratermében megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója.

P. G.

Mint megtudtuk, a székek cseréjét várhatóan az önkormányzat finanszírozza majd. Ezt a kérdést dr. Görgényi Ernő az idei költségvetés tárgyalása során terjeszti a helyi képviselő-testület elé. Dr. Elek Tibor kérdésünkre elmondta, ennek költsége az előzetes számítások szerint mintegy 15-18 millió forintra tehető, így a teljes fejlesztés 65-68 millió forint között mozoghat. A polgármester kiemelte: a beruházás egyszerre szolgálja a várszínház és a vár érdekeit.

– A teátrum korszerű színpaddal és nézőtérrel gyarapodik, de a vár kiállítótereinek hasznosítását, megtekintését is segíti a fejlesztés – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. – A színpad és a nézőtér felállításához kevesebb időre lesz szükség. Az eddigi három hét körülbelül egy hétre csökken majd, és a lebontásának ideje ugyancsak harmadára mérséklődik. Így a vár látogatói számára tovább áll rendelkezésre majd az udvar a színházi szezon előtt.

Balról: Szatmári Mihály, dr. Görgényi Ernő és dr. Elek Tibor /Fotó: Kiss Zoltán/

Dr. Elek Tibor kitért arra, hogy a tavasz folyamán megvalósuló, a nyári évadra elkészülő beruházást egy folyamat első állomásának tekintik. Az önkormányzattal közösen keresik a pályázati lehetőségeket a tószínpad és az ahhoz tartozó infrastruktúra, valamint az eszközpark megújításához is.

Szatmári Mihály, a várszínház műszaki vezetője elmondta, a jelenlegi színpad és nézőtér 15 éves, egyedi tervezésű szerkezetet, amely nehezen tárolható. Emellett mind a felépítése, mind a lebontása nagy élőmunkát igényel, és a másfél évtized alatt le is amortizálódott. Az új beszerzés minden tekintetben megfelel majd a kor követelményeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában