galériával

2020.01.06. 19:50

Csendesen, méltósággal emlékeztek az elhurcoltakra Mezőberényben

A mezőberényiek málenkij robotra történő elhurcolásának 75. évfordulóján tartottak gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést hétfő délután a mezőberényi német evangélikus templom kertjében álló emlékműnél. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén fejet hajtottak hozzátartozók, rokonok emléke előtt.

Papp Gábor

Fotó: Imre György

A településen élő svábok meghurcoltatása hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. január 6-án kezdődött. Mint arról korábban írtunk, ekkor éppen a vízkereszti istentiszteletre hívott a berényi templom harangja, és ekkor indultak útnak azok a Gyulára tartó teherautók, amelyekre a szovjet GPU által „összegyűjtött” 562 mezőberényi lakost kényszerítették fel. A Szovjetunió területére, „jóvátételi” kényszermunkára vitték őket.

Kollárné Hegedűs Vanda a témában született tanulmányában a következőképpen írja le az eseményeket: „Mezőberényben házról házra jártak, és a kijelölt személyeket csomagjaikkal együtt az iskolákban kialakított gettókba és a német templom szomszédságában álló szálló épületébe szállították. Folyamatosan érkeztek a német származásúak a község belterületéről, távoli tanyákról egyaránt. Az épületeket fegyveres katonák őrizték, családtagokkal már nem találkozhattak a begyűjtöttek. Összezsúfolva, a földön fekve, csomagokra dőlve töltötték az indulás előtti utolsó berényi éjszakákat. 1945. január 6-án vízkereszt napján a csoportot felpakolták a leponyvázott teherautókra, az összekészített csomagok egy részét pedig szekerekkel vitték utánuk Gyulára.”

A szovjet tisztek nagy részben az 1941-ben történt népszámlálás alapján a magukat német nemzetiségűnek vallókat és a németes hangzású nevű magyar embereket gyűjtötték össze, ám a lovas kocsikon többen ültek olyanok is, akiknek nem volt közük a svábsághoz, kizárólag a fogolylétszámok kiegészítése indokolta, hogy ezeket az embereket is — erőszakkal — a kocsikra ültették, ahonnan már nem volt visszaút.

„Gyulán még a mezőberényi csoport együtt maradt. Amikor az állomáson a vagonokba kerültek, már előfordult, hogy elszakadtak egymástól testvérek, szülők és gyermekeik. Ezek a családtagok legtöbbször közösen csomagoltak, így előfordult, hogy valakinek nem volt elég élelme az útra, vagy meleg ruhája, takarója. Végül az egy szerelvénnyel indulók sem egy lágerbe kerültek, így sokan csak a hazatéréskor láthatták újra szeretteiket.” – írja az említett tanulmány.

A Gyulán álló szerelvények Sahti és Novo Sahti szénbányáiba szállították a berényieket. Akiknek nem jutott hely, azokat gyalog átvitték Elekre, ahonnan hamarosan ők is indultak el, és meg sem álltak Krivoj Rogig. Ott vasércet bányásztak a magyar kényszermunkások embertelen körülmények és ellátás mellett.

Az 1945. január 6-án a Szovjetunióba „malenkij robotra” elhurcolt 562, mezőberényi „munkaképes” fiatal, középkorú férfi és nő közül 509-en térhettek haza 1947. július 29-én, 53-an életüket vesztették.

A test túlélte, de a lélek?

Kisari Miklósné, az esemény szervezője elmondta, miután az eseményekről sokáig az érintettek sem mertek és nem is akartak beszélni, kötelességüknek érzik, hogy a csendes megemlékezéssel felhívják az utókor figyelmét a történtekre.

Egy tanulmányában Körösi Mihály, a város alpolgármestere és kiváló helytörténésze a következőképpen fogalmazott: „Sok mindenről tudunk, csak egyről nem, vagy nagyon keveset: hogyan lehetett mindezt túlélni? A test túlélte, erről vallanak a visszatérők, de a lélek? Mi történt a „málenkij robotra” elhurcoltak lelkével? A gimnazistáéval, a családjától itthon vagy éppen a deportálás során elszakítottéval, a lányéval, akit itthon várt, ha megvárta a vőlegénye? A lélek hogyan élte túl az éhezést, a megaláztatást, az otthontalanságot?

A csendes megemlékezés éppen ezért is azt is szolgálja minden évben, hogy az események ne merüljenek feledésbe, és ne történhessenek meg újra soha többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában