Csorvás

2019.12.17. 11:14

Stabil a tagüzemek gazdasági helyzete

A Csorvási Gazdák Zrt. központja adott otthont a kö­zelmúltban a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség ötévenként esedékes tisztújító közgyűlésének. A tanácskozáson a résztvevők értékelték a tagjaik gazdálkodását befolyásoló eseményeket is.

Gajdács Pál

Az ülésen szóba kerültek a társas vállalkozásokat hátrányosan érintő földhasználati kérdések, az 1200 hektár feletti területen gazdálkodók alaptámogatásának megvonása, ami közel egymilliárd forint támogatáskiesést jelentett. Hátrányosan érintette az állattenyésztőket az 1800 hektár feletti földbérleti lehetőség megszűnése. A gazdálkodók – akik a megye szántóterületének 25-35 százalékára vannak különböző mértékű gazdálkodási befolyással – azonban az árbevételkiesés kompenzálására eredményesen növelték az integrációs és szolgáltatási tevékenységüket.

A közgyűlés értékelte a szövetség tevékenységét és megállapította, hogy munkájukkal segíteni tudják a tagok munkáját

Nem kedvezett a beruházások alakulásának a nagyüzem-kisüzem 20-80 százalékos arányának célkitűzése sem, ennek ellenére a saját erő és a támogatások együttes felhasználása évenként eltérő mértékű beruházást tett lehetővé. A legnagyobb beruházás 2018-ban valósult meg, 3,2 milliárd forint értékben. Elhangzott az is, hogy a gazdálkodást a klimatikus viszonyok is befolyásolták. Szinte évről évre jelentős volt a tavaszi belvíz, majd az aszályos időszak.

A növénytermesztési ágazatban továbbra is meghatározónak számít a búza, árpa, napraforgó, repce, kukorica és a lucerna. A búza termésátlaga 2019-ben 26 százalékkal maradt el az átlagtól. A napraforgó évről évre hozta a 3 tonna/hektár körüli eredményt. A repce idei eredménye katasztrofálisan alakult. A kukorica kiugróan rossz volt korábban, de a 2018-2019-es időszakban a szövetség tagüzemeinél a 9,83 tonna/hektáros termés nagyon jónak mondható. A legjobb árakat 2015-ben regisztrálták, ezt követő években szinten maradtak vagy csökkentek az árak, miközben a termelési költségek növekedtek.

Az állattenyésztési ágazatban a gazdasági szervezetek súlya évről évre növekedett, ami a telepi fejlesztésekkel és az egyéni gazdaságok visszaszorulásával magyarázható.

A szövetség tagüzemeiben nőtt a sertés-, kismértékben csökkent a tehénlétszám. Az árak szélsőségesen, kiszámíthatatlanul alakultak. A sertés élősúlya 338–408 Ft/kg között alakult, 2019-ben jelenleg 500 Ft/kg-ért lehet értékesíteni. A tej ára is hasonlóan nagy szóródást mutat, 73-110 Ft/kg között alakult. Az állattenyésztési ágazatot több éven keresztül csak a támogatások tartották életben. Elmondható, hogy a tagüzemek gazdasági és pénzügyi helyzete stabil, és bizakodva tekinthetnek a jövőbe.

A közgyűlés értékelte a szövetség tevékenységét és megállapította, hogy munkájukkal segíteni tudják a tagok munkáját, különösen a jogszabályok alkalmazásánál. A rendszeresen megtartott képzésekkel, vezetői konferenciákkal a szakmai munka minőségét segítették elő. Jó kapcsolatot építettek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Békés Megyei Kormányhivatallal, melynek főosztálya is hozzájárult az egységes kérelmek zökkenőmentes beadásához.

Új elnökséget is választottak

A tisztújító közgyűlés megválasztotta a szövetség elnökségét, felügyelőbizottságát és tagjait. Az elnöki teendőket továbbra is Bokor Sándor viszi tovább, az elnökhelyettes Kelemen Mihály, titkár Barabás Béla. Az elnökség tagjai: Bokor Sándor, Báló Zsolt, Kelemen Mihály, Isztin Ferenc, Dénes József, Petrovszki Attila, Krajcsovicz András, Juhász Antal, Lipták László, Papp Zoltán, Oláh Györgyi, Csomós László, Csákváriné Csordás Judit, Barabás Béla. A felügyelőbizottság elnöke: Albert Sándor, tagjai: Albert Sándor, Pluhárné Kalló Edit, Szabó Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában