Kötegyán

2019.12.18. 13:44

Korszerű csarnokot építettek a piactérre

Egy beruházás véget ért, egy pedig elindult Kötegyánban: szerdán avatták fel a megújult piacot, illetve rakták le a bicikliút alapkövét.

L. B.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 44,77 millió forint támogatásból építettek 223 négyzetméteres, felül fedett, oldalt nyitott csarnokot a piactéren, a területet burkolták, parkolóhelyeket alakítottak ki. Szintén a TOP elemeként 245 millió forint támogatásból, összesen 2,4 kilométeren, Kötegyán külterületén kerékpárutat építenek – a táblától a sarkadi-nagyszalontai bicikliútig –, a község belterületén pedig kerékpársávot alakítanak ki.

Kónya István, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia és Szegedi Balázs a piaccsarnok átadásán /A szerző felvétele/

A bicikliút és a kerékpársáv jelentősen javítja a közlekedés biztonságát a forgalmas közút mellett – mondta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester, aki szerint a beruházás szól a gyerekekről, a biztonságról, a jobb életkörülmények biztosításáról. A piactér kapcsán kiemelte: egy-egy település arculatáról sok mindent elárul egy piactér, ami nemcsak kielégíti a vevők és az árusok igényét, hanem egyben találkozási hely, mondhatni agóra, közösségi rendezvényeknek ugyancsak otthont adhat.

Letették a bicikliút alapkövét

Szegedi Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke a bicikliúttal kapcsolatban kifejtette: Kötegyán 20 éves álma válik valóra. Békés megyében a TOP keretében 6 milliárd forintból 60 kilométernyi kerékpárutat építettek és építenek. A piactér esetében hozzátette: a fejlesztés messze túlmutat azon, hogy segítik a helyi termékek piacra jutását. Békés megyében 43 településen újult vagy újul meg a piactér 3,5 milliárd forint értékben. Hangsúlyozta: Kötegyánba a TOP részeként 350 millió forint támogatás érkezik, a település jó úton jár, megfelelő döntések születnek.

Kónya István, a megyei közgyűlés tanácsnoka kiemelte: a két beruházás a kötegyániak érdeme. A bicikliút révén a település bekapcsolódhat a turizmus vérkeringésébe, amellett, hogy a közlekedés biztonságát ugyancsak szolgálja. A piacteret pedig a helyi közösség bástyájának nevezte. Hangsúlyozta: egy település akkor erős, ha erős közösség munkálkodik benne, és a helyiek egy irányba húzzák a szekeret. Azt kérte a kötegyániaktól, hogy valósítsák meg összefogva az álmaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában