Gyula

2019.12.25. 18:30

Kétszáz esztendős bútort ajánlott fel

Egy felajánló, Rácz László nemrégiben kiváló állapotú, XIX. századi bútorokat, egy intarziás biedermeier ruhásszekrényt, két darab neobarokk széket és egy kis méretű asztalt adományozott az Erkel Ferenc Múzeum részére.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, többféle, ajándékozást eredményező motiváció létezhet.

– Az egyik alapvetően az, hogy az illető család birtokában lévő régi tárgyaknak olyan személyes vagy történeti vonatkozásai vannak, ami alapján a tulajdonosok úgy ítélik meg, inkább múzeumban lenne a helyük – fogalmazott.

– A másik, ennél némileg praktikusabb ok, amikor olyan régi tárgyak kerülnek elő, amelyek a háztartásban már nem használatosak, és mondjuk, költözködéskor nem tudnak velük mit kezdeni. A tulajdonosok azonban felismerik, hogy ezeknek esetleg történeti értékük lehet, és felajánlják a közgyűjtemény részére. Jelen adományozás kapcsán ez utóbbi esetről beszélhetünk. A tulajdonos azzal kereste meg az immár 151 éves intézmény munkatársait, hogy a bútoroknak nem találnak helyet az általuk vásárolt házban, de, ami ennél is fontosabb, hogy látták, igazán régi darabok, és felmerülhet a múzeumi célra való felhasználás. Mint Rácz László kiemelte, nem gondolt az értékesítésre, rögvest az adományozás mellett döntött.

Liska András mutatta be a különleges biedermeier ruhásszekrényt, melyet Rácz László adományozott a múzeumnak /Fotó: Imre György/

Liska András hangsúlyozta, betalált a dolog, mert raktározási hiányosságok miatt viszonylag kevés nagyobb tárgyat, illetve bútort tudnak elfogadni, de ez esetben kiugróan jó minőségű, a XIX. század második feléből eredeztethető berendezési tárgyakról van szó.

Bár az adományozó előtti tulajdonosokról és a tárgyak történetéről keveset tudni, az azonban bizonyos, hogy korábban egy asztalosmester volt a tulajdonos, aki nagy figyelmet fordított az állagmegóvásra. A bútorok sokáig egy belvárosi ingatlanban voltak használatban, a házat a berendezési tárgyakkal együtt vásárolták, ezután történt meg a felajánlás.

A felajánlások egyébként nem számítanak egyedieknek, hiszen legutóbb Pius atya, alias Major György, debreceni Domonkos-rendi szerzetes ajánlott fel három Kohán-grafikát. Az atyának azért esett a választása a gyulai Erkel Ferenc Múzeumra, mert, mint fogalmazott: a múzeum által kezelt, háromezres darabszámot meghaladó képzőművészeti gyűjtemény „jó kezekben van”.

Érdemes jobban belemélyedni a történetbe, hiszen a Cseresznyés János történész és Major György közötti találkozó alkalmával a történész olyan értékes információkat rögzített, melyek kevéssé ismert részleteket tárnak fel a képzőművész életéből és a hódmezővásárhelyi születésű atya gyermekkorából is. Kohán György szoros barátságot ápolt Major György szüleivel. A művész számos alkalommal járt a Major család hódmezővásárhelyi lakásában. – Aki Gyuri bácsit kereste, nálunk tette először – mesélte az idős szerzetes.

Több értékes tárgy érkezett

Érkeztek más érdekes felajánlások is. Az újszászi Czapkó Róbert családjával járt az Almásy-kastélyban, és az emeleti térben, a nemesi életmódot bemutató szakasznál látott egy vadászjegyet. A dokumentum vadászati bérletként szolgált és névre szólóan állították ki. A kastély látogatója hozzátette, édesapja, Czapkó János 2017 októberében hunyt el, és ráhagyott sok más mellett egy eredeti vadászati jegyet is, amit 1879. november 5-én állított ki a megyei törvényhatóság. A kiváló állapotú, vadászatra jogosító jegy 12 forintba került, 1879 december 31-ig szólt az érvényessége, és Bányai Imre részére állították ki. S még folytatódik a sor: korábban Haász Ferenc (Gyula) egy színezett litográfiát és egy színes papírnyomatot ajánlott fel a múzeumnak. Thorma János Az aradi vértanúk színezett litográfiáját és egy ismeretlen művész Az ifjú I. Ferenc József és Sissi kettős portréjának színes papírnyomatát, de az ország több részéről is érkeztek tárgyak a városba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában