Gyomaendrőd

2019.12.21. 11:29

Kerekesszékkel közlekedik a légpuskával meglőtt macska

A délutáni sétából hazafelé egy bokor alatt keservesen nyávogva talált rá házi kedvencére Weigert Beáta. Kiderült, a macskát meglőtték, és úgy néz ki, nem fog tudni járni. Ám a cica hihetetlen élni akarásának köszönhetően, a családnak nem volt szíve elaltatni az állatot, ezért Cikkcakk új néven, most kere­kesszékben próbálja újra felfedezni a világot.

Balázs Anett

Fotók: BMH

A család tavaly júniusban költözött Gyomaendrődre Írországból. A kertes ház mellé bónuszba egy cicát is kaptak, amely valószínűleg azelőtt kóbor macskaként élte életét, majd szép lassan a fiatalokhoz szegődött. A család kislánya csak Nyáúnak nevezte el a vidám, barátságos állatot. Idén, az egyik szeptemberi délután Weigert Beáta és kislánya sétálni ment a közeli ligetbe, ám mikor hazafelé tartottak, hangos nyávogásra lettek figyelmesek. A házukhoz közel találták meg a macskát. Az állat vérnyomokkal a testén egy bokor alatt feküdt bénultan.

Fotók: BMH

– Először azt hittem, egy kutya harapta meg. Gyorsan autóba tettem és állatorvoshoz vittem. Helyben a szakembernek nem volt röntgenfelszerelése, ezért másnap Mezőberényben csináltattam felvételt, ami megerősítette az állatorvosok gyanúját, miszerint egy lövedék lehet a macska testében. Végül Békéscsabán műtötték meg, és ott távolították el a légpuskából származó lőszert. Másnap feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen – idézte fel Weigert Beáta.

Időközben a macska állapota nem javult, a hátsó lábait továbbra sem tudta használni, viszont étvágya, optimizmusa töretlen maradt, ezért a család nem szerette volna elaltatni. Ám az állat speciális gondozását nem tudták megoldani. Ekkor jött a segítség egy kőszegi állatbarát, Toldi Orsolya személyében, aki önként és bárminemű fizetség nélkül vállalta a cica rehabilitációját.

Az állatszerető hölgy, aki Cikkcakknak keresztelte át a macskát, vele együtt még 29 cicáról gondoskodik, akiket vagy elhagytak vagy kiskorukban kiraktak. Toldi Orsolya naponta kétszer fürdeti a macskát, pelenkázza és tornáztatja. Egy ismerősének köszönhetően pedig egy kerekesszék is készült Cikkcakknak.

– Zsibrita András egyéni vállalkozó mozgássérült kutyákkal foglalkozik, többek között sérült állatok mozgását elősegítő eszközöket is készít. A kerekesszéket ő készítette el, amelynek 65 ezer forintos költségét adományozók, magánemberek gyűjtötték össze. Az eszközt Cikkcakk már elég nagy magabiztossággal használja, bár jobban szeret a lakásban lenni. Az utcán borzasztóan félénk, de próbáljuk szoktatni a kinti közeghez – árulta el Toldi Orsolya, aki civilben ápolónőként dolgozik. Hozzátette, bár Cikkcakk állapota sokat javult a kezeléseknek köszönhetően, azóta egész jól tud egyensúlyozni, s talán megáll majd a négy lábán, de önállóan járni valószínű nem lesz képes.

Toldi Orsolya naponta egy órát foglalkozik Cikkcakkal

Weigert Beáta elmondta, az anyagi költségeken túl óriási trauma érte őket kedvencük lebénulásával, és kéri, akinek van valamilyen információja az esettel kapcsolatban, ne tartsa magában.

– Az utcán gyerekek is szoktak játszani. Mi van, ha őket éri lövés? – tette fel a környéken élők szerint is jogos kérdést az édesanya.

Minden bejelentést megvizsgálnak

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben állatkínzás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Szarvasi Rendőrkapitányság Gyomaendrődi Rendőrőrse. Hozzátették, hasonló esetek Békés megyében nem gyakran, de időnként előfordulnak. A rendőrség minden bejelentést megvizsgál, szükség esetén a történtek tisztázása, a bűncselekmény körülményeinek felderítése érdekében igazságügyi szakértőt rendel ki. A megkeresésében megjelölt ügyben is ez történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában