Gyula

2019.12.04. 06:55

Feltárult a szabad fényképezés engedélyezése utáni Egyiptom

Egyiptom és egyiptológia a szabad fényképezés engedélyezése után címmel tartott előadást dr. Pécsi Ágnes egyiptológus, a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem alapítója hétfőn délután a gyulai Mogyoróssy János könyvtárban. A szakember legutóbbi egyiptomi útjáról számolt be a különleges ország iránt érdeklődőknek.

Papp Gábor

– A tizennyolc éve alapított szabadegyetem keretében a hallgatók és mi, tanárok évente kétszer utazunk el tanulmányi útra Egyiptomba – mondta el hírportálunknak dr. Pécsi Ágnes. Mint megtudtuk, ilyenkor két-három hetet töltenek az egzotikus, vadregényes országban, és kívülállókat is várnak ezekre a kalandokra. A szakember elárulta, hogy 1975 óta folyamatosan visszajár a Nílus-partján fekvő államba.

– Eddig sem a Királyok völgyében, sem az alsó-egyiptomi nemesi sírokban, sem az Unisz és sem a Teti piramisokban nem lehetett fotózni, sőt még múzeumokban sem engedélyezték a fényképezést – fogalmazott dr. Pécsi Ágnes az előadásának címével kapcsolatban. – A szabályokat, illetve tiltásokat pedig nagyon komolyan vették. Mindez azért is nehezítette az egyiptológusok helyzetét, mert fotók könyvekben és képeslapokon sem jelentek meg ezekről a helyekről. Kérdésünkre az egyiptológus kifejtette: a Királyok völgyében olyan szigorúan vették ezeket az előírásokat, hogy a völgy kapujában a biztonsági emberek táskavizitet tartottak, és mindenkitől elvették a fényképezőgépeket.

Fotók: Kiss Zoltán

– Szűz területek voltak ezek, egy-egy előadásomban ezért mindig az átlagosnál szemléletesebben kellett beszélnem, gyakran kézzel-lábbal hadonászva igyekeztem megjeleníteni az adott helyeket – tette hozzá. A korábbi tiltást azonban a közelmúltban részlegesen feloldották, így ha fényképezőgéppel nem is, de mobiltelefonnal már meg lehet örökíteni a legendás helyeket.

– Mondanom sem kell, hogy ez milyen óriási dolog minden Egyiptomot szerető számára. Természetesen mobillal nem lehet olyan minőségű fotókat készíteni, mint egy-egy profi géppel, de azért így is viszonylag jó képeket készítettünk a korábbi tiltott területeken az október 15-től november 5-ig tartó egyiptomi látogatásunk során.

Dr. Pécsi Ágnes számos érdekességet osztott meg a hallgatósággal

A szakember véleménye szerint elsősorban az idegenforgalom, a vendégek visszacsalogatása miatt engedtek a szigorból a helyiek.

– Mondanom sem kell, hogy rengeteg a turista, akiknek érkezése nagyon fontos bevételi forrás az egyiptomiaknak – hangsúlyozta. – Persze az engedélyezéssel párhuzamosan az árak is növekedtek, a belépőjegyek ára átlagosan 20-25 százalékkal drágult, de még így is megéri. Elképesztőek a változások az országban, óriási ütemben haladnak a feltárások és a rekonstrukciós munkálatok. Például a Memnóm kolosszusok mögött III. Amenhotep templomát óriási ütemben tárják fel. A Luxor templom bejáratánál hat éve még csak egy, napjainkban pedig mind a négy monumentális szobor áll.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen érzésekkel térnek vissza minden évben Egyiptomba, elmondta, Magyarországon talán nincs olyan ember, akit kisdiák korában ne érintett volna meg Egyiptom, a piramisok világa, s persze az Indiana Jones történteket is sokat tettek hozzá mindehhez.

Gyermekkori álmukat valósítják meg

Dr. Pécsi Ágnes kiemelte: a szabadegyetem hallgatóinak többsége a nyugdíjas korosztályból, valamint a munka mellett tanulók közül kerül ki.

– Sokan gyermekkori álmukat valósítják meg a csatlakozásukkal, egy-egy utazással. Többen régészek vagy egyiptológusok akartak lenni – folytatta a gondolatot dr. Pécsi Ágnes, aki szólt arról is, hogy az ókori Egyiptomnak gyönyörű, derűs halálfelfogása van, amely megnyugvást és válaszokat ad számos bennünk élő kérdésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában