galériával és videóval

2019.12.31. 13:00

Csergetéssel búcsúztatták az óévet Békéscsabán

Ostorok csattogtatásával, valamint különféle eszközök révén hang- és zajkeltéssel, azaz csergetéssel búcsúztatta az óévet ötven-hatvan hagyományőrző, főleg pásztor szilveszterkor, kedden dél körül Békéscsaba főterén a Guzsalyas Egyesület és a Széchenyi István Lótenyésztő Egyesület közös rendezvényén.

L. B.

Fotó: Kiss Zoltán

Szőke Péter, a Guzsalyas Egyesület elnöke elmondta, szeretnék elérni, hogy a rendezvény bekerülhessen a megyei értéktárba. A mostani eseményen egyébként többen is felléptek, Mahovics Tamás és ifjabb Mahovics Tamás, a Fölszállott a páva döntőse dévaványai pásztortáncokat jártak.

A rendezvény fővédnöke, Puju János megyei közgyűlési képviselő fontosnak nevezte a hagyományok őrzését és továbbvitelét, hogy a tradíciók a jövő részei legyenek. Felidézte a csergetés eredetét, a legenda szerint Hajdúszoboszlón 1559. december 31-én a csikósok és a pásztorok zajongásukkal ijesztették el a település határából az oszmán sereget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában