elektromos jármű

2019.12.18. 17:25

Begurult Békéscsabára a Kolbusz, a kisvonat

Egyedi, megjelenésében a kolbászra utaló elektromos kisvonatot vásárolt a közelmúltban Békéscsaba, a járgány a Kolbusz nevet kapta. Főleg turisztikai célokat szolgál majd, azt segíti, hogy az érdeklődők kijuthassanak azokra a rendezvényekre, amiket a Gyulai úti CsabaParkban tartanak.

Licska Balázs

A kisvonat a szokásostól eltérő külső és belső tulajdonságokkal rendelkezik – mondta Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere és dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

A szokványosnál nagyobb teljesítményű elektromotor kapott benne helyet – és nem 24, hanem 36 akkumulátort helyeztek el benne –, hegesztett acélvázzal, műanyag karosszériával, üvegszálas tetőborítással rendelkezik. A kabinok nyitottak, ám zord időjárás esetén oldalponyvával lefedhető a járgány. A kisvonat megjelenése pedig teljesen egyedi, ami a gyártó és a városfejlesztési cég folyamatos egyeztetése alapján vált véglegessé: stílusában a kolbászra, illetve a kolbászhoz köthető étkezésre utal.

Vass Csaba, a városfejlesztési cég munkatársa mutatta meg a Kolbusz névre keresztelt elektromos kisvonatot /Fotó: Kiss Zoltán/

A vonat mozdonya 5 méter hosszú, valamivel több mint 2 méter széles és közel 1,5 méter magas, ugyanekkora a hozzá kapcsolt szerelvény is. Azonban a Békéscsabára készült vonat ettől némileg eltér, mivel teljesen egyedi 3D-s dizájnt kapott, a rajta elhelyezett elemek miatt a méretek módosultak. A gyártó tájékoztatása alapján lehet több kocsit is kapcsolni a mozdony mögé, de a biztonságos üzemeltetéshez csupán egy kocsival érdemes megtoldani. Viszont a kisvonat hátsó szerelvényét is úgy alakították ki, hogy ha abba beszerelnek egy elektromos motort, akkor akár a mostani egyből két különálló kisvonatot is létre lehet hozni.

A cég szakemberei megosztották: a kisvonat a sofőrön kívül 28 embert tud szállítani. A járgányt egy 16 Watt teljesítményű elektromos motor hajtja, nem helyeztek el benne robbanómotort, így egyáltalán nem bocsájt ki káros anyagokat. Elektromos hálózatról – 230 Voltról – lehet tölteni, és amennyiben az akkumulátorok teljesen feltöltöttek, akkor egy töltéssel mintegy 100 kilométert is képes megtenni. Maximálisan 40 kilométer/órás sebességgel haladhat, a 100 kilométeres hatótávolság viszont csak 25 kilométer/órás sebességgel való üzemeltetés esetén biztosítható.

Az elektromos kisvonatot a Modern Városok Program keretében megvalósuló, a CsabaPark fejlesztését célzó beruházás részeként vásárolta Békéscsaba, a jármű közel 15 millió forintba került, az összeg tartalmazza a nagyobb motort és a pótakkumulátor-szettet is. Az időjárás függvényében tavasztól őszig működtetnék, az üzemeltető a vagyonkezelő zrt., a cégtől bérelhető a sofőrrel együtt.

Gyorsabban elérhetővé válik a CsabaPark

A kisvonat elsősorban turisztikai célokat szolgál – emelte ki Hanó Miklós és dr. Sódar Anita. A fő cél az, hogy ezzel szállítsák a belvárosból a látogatókat a CsabaParkban lévő rendezvényekre. Hozzátették: több óvodai és iskolai rendezvénynek adott és ad otthont a CsabaPark, a kijutás ezzel a járművel egyszerűen és gyorsan megoldható. Emellett a városba érkező turisták, óvodák és iskolák részére, akár városnézésre, akár rövid kirándulásokra is használható lesz a kisvonat.

A szakemberek úgy vélik, fontos, hogy van egy ilyen, környezetbarát technológiával szerelt kisvonata Békéscsabának, hiszen a város megtekintése miatt idelátogató célközönség mellett a fiatal generáció számára is kiemelt szempont a környezettudatos nevelés. Az pedig, hogy ilyen egyedi látványvilágú, megjelenésű a kisvonat, kuriózum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában