Békéscsaba

2019.11.24. 15:20

Kerekes Éva: a nepáli expedíció nem volt egyszerű

Hogyan és miért indul útnak egy makói könyvelőnő a Nepálban található több mint 8000 méteres hegy tetejére? Többek között ez is kiderült Kerekes Éva izgalmakkal teli élménybeszámolójából, melyet az expedíciós hegymászó szerdán este a Csabagyöngyében összegyűlt érdeklődőknek tartott.

Balázs Anett

A viharok hegye, a Dhaulagiri a világ hetedik legmagasabb csúcsa a maga 8167 méterével, ám amint azt a neve is tükrözi, megmászása nem a magassága, inkább szeszélyessége miatt kihívás. Ezt a kihívást vállalta be nemrég Kerekes Éva hegymászó társával, Herczeg Angelikával, ám sajnos az időjárás viszontagságai miatt a csúcstámadás elmaradt. Már az indulásnál is voltak komplikációk, ugyanis szeptember elsején, helyi idő szerint 11 órakor érkeztek meg a hegymászónők Nepálba. Az egyórásra kerekedett késés miatt az átszállás is macerásabbra sikeredett, mint ahogy tervezték, majd Katmanduban a nagy légi forgalom a leszállást nehezítette meg, ami miatt egy ideig köröznie kellett a repülőgépnek.

Kerekes Éva megosztotta kihívásokkal teli útjuk történetét /Fotó: Kiss Zoltán/

Egynapos pihenő után jutottak Pokharába, Nepál második legnagyobb városába, onnan másnap dzsippel utaztak tovább Tato Paniba, amely magyarul forró vizet jelent. Ám ez sem ment zökkenőmentesen, ugyanis a jármű defektet kapott. A folytatásban is számos hasonló kihívást kellett megélniük. Ilyen volt az is, mikor szakadó esőben tették meg útjukat egyik tábortól a másikig, ám a teherhordók pár órás késéssel hozták csak a hegymászónő holmiját, így addig egy társától kapott hálózsákban húzta meg magát. Nem is lett volna rossz az ötlet, ám Kerekes Éva allergiás a pehelyre, amivel a hálózsák és a hegymászók felszerelései töltve vannak. Ennek eredményeképpen a magával hozott allergiagyógyszerrel is sakkoznia kellett.

Marphában egy buddhista kolostort is meglátogattak, ahol egy monktól áldást kaptak. Az alaptáborba vezető háromnapos trekking második napján megmászták a 6012 méter magas Dhampus Peaket az akklimatizáció elősegítése érdekében, majd az 5140 méteren lévő Hidden Walley táborban éjszakáztak, mielőtt megérkeztek volna a 4670 méteren lévő táborba. Azonban a Nepálban abban az időben uralkodó monszunos időjárás sajnos nem kedvezett számukra.

A csúcsmászást végül szep­tember 29-én kezdték meg, kihasználva a ritkán adódó néhány napot, amikor optimális körülmények mutatkoznak a mászáshoz: szélcsend, minimális havazás, enyhe felhőzet, napsütés. Október 2-án viszont vissza kellett mindkettőjüknek térniük az alaptáborba: az időközben a fix köteleket elsodró lavina a kettes és hármas tábor között egynapos csúszásba sodorta a mászónőket, valamint a közeledő erősebb havazás és a heves szél nem engedte fel a Dhaulagiri csúcsára Kerekes Éváékat.

Hamar a csúcsra jutott

Kerekes Éva a Bihari Túrák Egyesület kötelékében hamar ráérzett a hegymászás ízére. Néhány évvel ezelőtt az egyesülettel a Bihar hegyei között teljesített első hegyi élménye után, roppant elszántsággal vetette bele magát a hegymászás világába, újabb és újabb célokat tűzve ki maga elé, egyre magasabb csúcsokat hódított meg. 2015-ben a Medve-barlang fölötti Tatár-hegyen először jutott 1000 méter fölé. Az akaraterejét és elszántságát próbára téve 28 nap alatt járta végig az El Camino zarándokút 870 kilométer hosszú útját, majd egy évre rá feljutott Nyugat-Európa legmagasabb pontjára, a Mont Blanc tetejére, de itt sem állt meg. 2016-ban Nepálban megmászta a Himalája Kala Patthar-i csúcsát (5640 m), majd a 6476-os Mera Peak-et. 2017 őszén Nepálban a Himlung Himal 7126 méter magas csúcsára ért fel. Tavaly mászótársával, Herczeg Angelikával közösen első magyar nőként mászta meg a földünk nyolcadik legmagasabb hegyét, a Nepálban található 8163 méteres Szellemhegy, azaz Manaszlu csúcsát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában