Békés megye

2019.10.20. 15:29

Számos különös bűneset történt az elmúlt néhány évben

Megyénkben az elmúlt néhány évben több olyan ritka bűneset is előfordult, amely országos viszonylatban sem gyakori. Némelyikről az ember nem is gondolná, hogy megtörténhetett régiónkban, ilyen például a kényszervallatás, a vérfertőzés, a kettős házasság vagy emberi test tiltott felhasználása.

Busi Ottó

A Belügyminisztérium adataiból kiderül, az elmúlt néhány évben mindössze egyszer történt kényszervallatás, vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban, vagy éppen gondozási kötelezettség elmulasztása. Ez utóbbit akkor követi el valaki, ha a gondozási kötelezettségét mulasztja el, és ezáltal a gondozásra szorulót veszélyezteti.

Mindezek mellett megyénkben az utóbbi években történt már kettős házasság és tiltott állatviadal szervezése is. Előbbit kétnejűségnek vagy gyakrabban bigámiának nevezi a köznyelv, ezt a bűncselekményt akkor követi el valaki, ha a házasságának felbontása nélkül köt új házasságot. Ez az eset az adatok szerint 2014-ben történt megyénkben.

A bigámia is tiltott, nem lehet senkinek egyszerre két felesége /Illusztráció: Shutterstock/

Állatviadalok régebben gyakran szerepeltek a hírek közt, és legtöbben a pitbullokkal azonosítják, de a törvény szerint bármelyik gerinces állattal szervezett összecsapás tiltott. Ilyen felkavaró eset volt 2009-ben Dobozon, ahol a rendőrök egy friss sebekkel teli, vérző kutyát is találtak egy autó csomagtartójában. A rendőrség az ügyben egy dobozi, egy sarkadi és egy békési személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Furcsa, de ezeknél az eseteknél többször fordult elő olyan bűncselekmény, amikor tiltott módon használtak fel emberi testet, legalábbis megyénkből két ilyen bűncselekményt is rögzít a minisztérium adatbázisa; mindkettőt öt éve követték el. Ebbe a kategóriába tartozik egyébként az is, ha valaki a saját petesejtjét ajánlja fel pénzért.

Néhány éve ehhez hasonló országos eset történt, az egyikben egy 36 éves nő internetes fórumon ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknek természetes úton nem lehetett gyermekük, és pénzért cserébe felajánlotta számukra a petesejtjét. Ezen ritka bűnesetek mellett az utóbbi öt évben Békésben regisztráltak emberrablást, kényszermunkát, közokirat-, sőt kilométer-számláló meghamisítását is.

A lista másik oldalán, az első helyeken, azonban olyan gyakori bűncselekmények állnak, mint a lopás, a csalás, a testi sértés és az ittas járművezetés, ilyenekből csak a tavalyi esztendőben több mint ezer történt, ezek egyébként a Belügyminisztérium adatbázisa alapján esztendők óta a leggyakoribb bűnesetek megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában