Beruházás

2019.10.11. 11:29

Megújult Vésztő jelképe, a Bagolyvár

Egy 100 millió forintos beruházás eredményeként újult meg Vésztő emblematikus épülete, a Bagolyvár. A boronafalú villa családi kastélyként, ifjúsági klubként és szórakozóhelyként is üzemelt az elmúlt 90 év alatt. A fejlesztést csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között.

Licska Balázs

Fotók: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

A Bagolyvár szerepel a műemlékjegyzékben, a boronafalú villát Petrovszki György ügyvéd építtette – olvasható a Vésztői Településszépítők Egyesületének oldalán. Az építkezés késett, mivel 1925 karácsonyán a Sebes-Körös elöntötte az egész területet. Végül 1928-ban kezdődtek a munkálatok, a feljegyzések szerint az építőanyagokat a mai Románia területéről szállították, mint ahogy a növényeket, a kert fáit Erdélyből vásárolták.

A Bagolyvár 1929-re készült el, több részre bontható. A pincerészben volt konyha, kamra, raktár, cselédszoba is, amit nem használtak. Az emeleten ebédlő kapott helyet, illetve háló- és fürdőszoba. A tetőtérben volt az ügyvédi iroda, nyitott kilátóval, a padláson pedig egy 300 literes víztartály, ez biztosította a lakás vízellátását. Az épület egyedülálló, mert magyar, román és szász jegyek ötvözésével önálló stílusú.

Fotók: Lehoczky Péter

- A Bagolyvár Vésztő ikonikus épülete, az 1925-ös árvíz utáni újrakezdés jelképe. Jelképezi azt a megújulni tudást, ami mindig is jellemezte a vésztőieket, a településen mindig volt erő az építkezésre – mondta beszédében Molnár Sándor polgármester, kiemelve, minden vésztőinek van a Bagolyvárral kapcsolatban szép emléke.

Hozzáfűzte: 2002 óta tervezték az épület felújítását – amit egyfajta tartozás kiegyenlítésének nevezett -, de nem volt rá a városnak pénze, és vagy negyven pályázatot adtak be a korszerűsítésre, eredménytelenül. A legutóbbi támogatási igényt viszont siker koronázta.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 452 millió forint támogatást nyertek el turisztikai fejlesztésekre, ebből újult meg a fekete bojtár, Sinka István egykori lakóháza, a Bagolyvár, ebből voltak és lesznek beruházások Vésztő-Mágoron, a történelmi emlékhelyen.

Molnár Sándor polgármester hangsúlyozta: a Bagolyvár renoválásához rendelkezésre álltak a szükséges tervek, így a beruházás a közbeszerzési eljárás lefolytatása után azonnal indulhatott. Amint bebútorozzák az épületet és megérkeznek a kiállítási anyagok, a Bagolyvárban Kós Károly látogatóközpontot alakítanak ki. Bár egyelőre vitatott, hogy ki tervezte az épületet, a Kós Károlyra jellemző stílusjegyek megfigyelhetők rajta.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Szabó Gézáné alpolgármester, Molnár Sándor polgármester és Dorcsák Ignác református lelkész

Siker koronázta a város törekvéseit

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében eddig 60 milliárd forint érkezett Békés megyébe, és további 5 milliárd forintra lehet számítani – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki gratulált a beruházás megvalósításához, hogy megannyi sikertelen pályázat után mégis siker koronázta Vésztő törekvéseit.

Vésztő nagy szívvel, nagy akarattal valósítja meg az elképzeléseit, kihasználja a lehetőségeket – fogalmazott a kormányhivatal nevében dr. Kása Róbert főosztályvezető. Hozzátette: a Bagolyvár építészeti szempontból országos jelentőségű, műemléki védettséget élvez, és a vésztőiek összetartó erejét jelképezi.

Dorcsák Ignác helyi református lelkész Isten áldását kérte a beruházásra. Vésztő igazgyöngyének nevezte az épületet, és azt kívánta, hogy a Bagolyvár legyen a vésztőiek megmentője, a közösségek összekovácsolója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában