Békéscsaba

2019.10.04. 13:55

Fiatalok versenyeztek a honvédelmi tornán

Lövészet, fegyver szét- és összeszerelés, akadálypályák, íjászat, és elméleti kérdések. Néhány feladat, mely azokra a fiatalokra várt, akik részt vettek a 18. Honvédelmi Haditornán, pénteken, a békéscsabai repülőtéren.

Busi Ottó

Az esemény kezdetén a haditorna fővédnöke, Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a résztvevőket, akik a megnyitó után nem sokkal a beosztásuknak megfelelő feladatokhoz siettek. A csapatok szerte a megyéből érkeztek, fiúk, lányok vegyesen. Volt, aki elsőként járt a megmérettetésen, de többen is veteránként tértek vissza a haditornára.

A szerző felvétele

Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője elmondta, a 7-8. és 9-12. évfolyamos tanulók körülbelül százhatvanan vesznek részt az idei tornán. A megmérettetések közt elméleti és gyakorlati feladatok vannak, ez utóbbiak közül az egyik legnépszerűbbnek a fegyver szét- és összeszerelés bizonyult.

Szabó Máté és társai, a Szent-Györgyi Albert iskolából érkeztek, a fiú elmondása szerint a feladatra már az iskolában felkészültek, ami érzése szerint jól ment. Károly és Gábor ott jártunkkor éppen az íjászat felé tartottak, ez, mint kiderült egy bónuszfeladat volt, mely plusz pontokat ért. Elmondásuk szerint már tavaly is próbálkoztak ezzel, akkor felemásan sikerült a dolog.

A versenyzés mellett többféle bemutató is várta a fiatalokat, többek közt a katasztrófavédelem, és a rendőrség is részt vett a haditornán. Külön érdekességként az esemény kezdete után nem sokkal, egy sugárhajtású jet is felszállási engedélyt kapott, a látványos start, pedig a diákok számára kifejezetten izgalmasnak bizonyult.

A haditorna után járőrverseny

A haditorna péntek délutáni zárása egyben egy másik honvédelmi esemény megnyitója is volt. Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal, ezred szintű járőrversenyt is tartanak a békéscsabai repülőtéren, valamint annak körzetében, szombaton. Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka kiemelte, országosan ez az első ilyen esemény, mely tematikájában hasonlít a haditorna versenyre, de a leküzdendő akadályok a területvédelmi tartalékos katonák kiképzési rendszerét veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában