Békéscsaba

2019.10.09. 15:44

A robotvilágot is megismerhetik Pekingben a diákok

Számos kínai étteremben már robotszakácsok főznek, és az ételt robotpincérek viszik ki.

Nyemcsok László

20191008_Sajtótájékoztató_BSZC_Kínai tanulmányút_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Ha egy szállodában a szobaszervizt hívja telefonon az ember, a feladat teljesítésére időnként robotot küldenek. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke szerdán ezekről is mesélt és mutatott felvételeket a tanulmányútra Pekingbe repülő BSZC-s diákoknak és szakoktatóknak.

Magyarország pekingi nagykövetségének és dr. Buslig Szonja Andreának, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatójának a meghívására Prohászka Bélának a vezetésével már többször jártak megyénkbeli gasztronómusok Kínában. Különböző fesztiválokon magyar ételeket, köztük hungarikumokat készítettek, kóstoltattak. A gulyásleves, a töltött káposzta, a halászlé nagyon ízlett a vendégeknek.

Fotók: Bencsik Ádám

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a szerdai, megyeszékhelyi sajtótájékoztatón elmondta, a nemzetközi, európai szakmai kapcsolatokat nagyon fontosnak tartják a kölcsönös tudás- és tapasztalatátadás miatt. Most azonban a kiutazók elhagyják Európát, és Pekingben landolnak. A Beijing Jingsong szakképzési iskolában mutatnak be jó magyar példákat a gasztronómia és az egészségügy területén. Ez az út lényegében előkészítése a decemberi, pekingi látogatásnak, ahova a főigazgató is kiutazik, és aláírják a BSZC és a Jingsong közötti együttműködési megállapodást.

– Kiválasztási folyamat során dőlt el, kik repülnek a diákok közül most pénteken és szombaton Kínába – hangsúlyozta Mucsi Balázs. – A jó tanulmányi eredmény mellett szempont volt a megfelelő angoltudás.

A BSZC-s, a Zwack és a Szent-Györgyi Albert szakgimnáziumokban tanuló, Kínába utazó diákok névsora: Sándor Martin Gergő, Macsári Alexandra, Somogyi Ádám Imre, Kovács Anikó Alexandra és Marton Dániel. A felnőttek közül velük tart Prohászka Béla mellett Szilágyi Ágnes egészségügyi tanár, Kovács Sándor pék és cukrász szakoktató, valamint Hegyi Béla, a békéscsabai Méteres-Snack. Kft. ügyvezetője. A vendéglátó-ipari egység 1986 óta több mint 200 vendéglátós tanuló gyakorlati képzésében vett részt, idén nyáron 27 diák teljesítette náluk a szakmai gyakorlatát. Prohászka Béla kiemelte, az MNHSz szervezésében ilyen diák- és oktatói csoport először képviseli hazánkat Kínában.

Díszebéd is lesz

Prohászka Béla szólt arról, Pekingben díszebédet is készítenek a kiutazók, az egészégügyet képviselők pedig elsősorban a hazai csecsemő-, gyermek- és idősgondozást, valamint mentési gyakorlatot mutatják be. Természetesen a Pekingben töltött napok során a szakmai mellett minden bizonnyal emberi kapcsolatok is kialakulnak, és egymás kultúrájával is megismerkedhetnek a diákok, szakoktatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában