elsősegélynyújtó verseny

2019.10.15. 11:25

A legjobbak közé juttatta a diákokat a békéscsabai mentőtiszt

A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapján évek óta egy versennyel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Idén a 48. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen közel háromszáz nevező mérte össze tudását Zalaegerszegen. Ahonnan a gyermekkategóriában induló békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikes diákjai végül arany minősítéssel tértek haza. Felkészítőjük, Guska Beáta mentőtiszt mesélt a versenyről, tervekről és a fiatalok mögött álló rengeteg munkáról.

Vágvölgyi Nóra

Guska Be‡ta BŽkŽscsabai ment?tiszt

Fotó: Imre György

Guska Beáta mentőtisztként dolgozik a helyi mentőállomáson, emellett hat éve tanít autósiskolában elsősegélynyújtást. Mint mondja, régi álma vált valóra azzal, hogy elindíthatta a fiatalokat az országos versenyen, ahol egykor középiskolásként ő is indult.

– A városi és a megyei versenyeken rendszeresen zsűrizek, ezért is gondoltam, hogy a fiam osztályának szülői értekezletén felvetem az ötletet, hogy felkészítem a gyerekeket a versenyre. A szülők örültek a lehetőségnek, illetve a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője, Tirjákné Prisztavok Ágnes is támogatta az ötletemet – emlékezett vissza a mentőtiszt.

Az álma vált valóra Guska Beátának azzal, hogy felkészíthette a gyerekeket az elsősegélynyújtó versenyre /Fotó: Imre György/

Az alapoktól kezdte a gyerekek felkészítését, amiben nagy segítséget jelentett, hogy korábban versenyeken zsűrizett, valamint Szilágyi Ágnes egészségügyi szakoktató is mindenben támogatta a csapatot. Az eszközöket, kötszereket pedig a Békéscsabai Mentőállomás biztosította a fiataloknak.

Emellett a gyerekek is rendkívül fogékonyak voltak a téma iránt, élvezettel tanulták a követelményt, mindig lelkesen mentek a foglalkozásokra. Végül két csapattal indultak el a városi versenyen, az egyik első, míg a másik második lett. De mivel a verseny felmenő rendszerű, így csak az első helyezett juthatott tovább a megyei megmérettetésre.

– A megyei versenyen már volt olyan szituáció, ami meglepett minket, de a fiatalok ott is szépen helytálltak. Egy beteget kellett az üvegajtón keresztül újraéleszteni, vagyis aki bent volt, annak kellett elmondaniuk, hogy mit csináljon a sérülttel – osztotta meg Guska Beáta.

Ezután a szeptemberi országos verseny következett. Az egész napos megmérettetésen, húsz kárhelyen kellett végigmenniük a versenyzőknek, ebből hét helyszínen esetellátás volt a feladat, a többi megállóban elméleti kérdéseket kellett megoldaniuk, valamint egyes helyeken pihenésre is volt lehetőségük a fiataloknak.

– Az egyik helyszínen egy sérültet megharapott egy kutya, egy süketnéma férfi felmászott egy fára a kutya elől, ahonnan egy pók lejött és megcsípett egy harmadik embert. Míg a másik állomáson egy robbanás következtében tizenhárom imitátor várta, hogy ellássák. Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora élmény egy ilyen versenyen részt venni, megoldani a feladatokat, és sikeresen helytállni bennük – osztotta meg.

A gyerekek lelkesedése a verseny óta mit sem változott, már többen jelentkeztek, hogy a felkészítő tanár segítségével szeretnék megszerezni a jogosítványhoz szükséges egészségügyi vizsgát. Ugyanakkor a mentőtiszt, a városi versenyen második helyezést elért csapattal is szeretné tovább folytatni a munkát, mert mint mondja, nekik is át kell élniük ezt az életre szóló élményt.

– Akik részt vettek a foglalkozásokon, a versenyeken, azok most már bármilyen helyzetben mernek és tudnak segíteni a bajbajutottakon, és biztonsággal tudják alkalmazni az eddig tanultakat. Sajnos sokan félnek odamenni a sérültekhez, pedig a beavatkozással nem tudnak bajt csinálni, csak segíthetnek a betegen. Ezt próbálom erősíteni bennük, hogy segítsenek mindenkin, vagy ha megijednek, akkor pedig merjenek segítséget kérni – hangsúlyozta.

Életet ment a mobilalkalmazás

Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt. Rajtuk igyekszik segíteni a Szív City elnevezésű, életmentést segítő alkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál.

– A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul van, a mentők riasztása után, az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld, így a laikus már a mentők kiérkezése előtt megkezdheti az újraélesztést – árulta el Guska Beáta mentőtiszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában