Polgármester-választás

2019.09.14. 05:00

Városainkban nem lesz egy-egy elleni csata: nem tudtak összefogni az ellenzéki pártok

A héten eldőlt, kikre szavazhatunk az október 13-ai önkormányzati választáson. A polgármesterjelöltek listáját átnézve leszögezhető: nem sikerült az ellenzéki pártoknak összefognia, a legnagyobb Békés megyei településeken nem lesz egy az egy elleni küzdelem a kormánypártok indulóival szemben.

Országygyúlési választások 2018, Dési Huber Iskola

Forrás: MW illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Békéscsabán is többször leültek az ellenzéki pártok képviselői tárgyalni, de végül az MSZP kilépett az egyeztetésből. Július végi közleményükben úgy fogalmaztak: „a tárgyalóasztalnál helyet foglaló pártok egy része csak a saját érdekeivel, térnyerésével, jelöltjeinek pozíciójával kívánt foglalkozni, ebben az MSZP nem lehet partner.” Nem sokkal később Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció bejelentette: Dancsó Tibort indítják polgármesterjelöltnek – őt támogatja a Jobbik és a Párbeszéd is. Miklós Attila, a szocialisták városi elnöke az MSZP és az LMP jelöltje, de őt támogatják a liberálisok is. Az ellenzéki csatározások láttán a Momentum teljesen kiszállt a békéscsabai választásból, nem indítanak jelölteket, ahogy fogalmaztak, „nem akarják lejáratni a nevüket”.

Mintegy kétszázan indulnak polgármesteri székért Békésben /Fotó: MW/

A Mi Hazánk Gyebnár Dávidot indítja Békéscsabán. Függetlenként, a Hajrá Békéscsaba jelöltjeként száll újra ringbe Szarvas Péter – őt támogatja a Fidesz KDNP.

Gyulán sincs közös ellenzéki jelölt, bár ott is többször tárgyaltak a felek, s az MSZP felajánlotta, hogy előválasztás során mérettessék meg magukat az indulók, de ez – legalábbis eddig – nem valósult meg. A Mindenki Magyarországa a volt fideszes alpolgármestert, Galbács Mihályt támogatja, míg Leel-Őssy Gábor mögé sorakozottt fel a DK, az MSZP, a Liberális Párt, a Párbeszéd. Durkó Károlyt, a Városbarátok jelöltjét ajánlja a Jobbik és az LMP. Még egy független jelölt is ringbe száll: dr. Pomuczné Nagy Ildikó. (Érdekesség, hogy Pomuczné képviselő-jelöltként is indul, s ott támogatja mind a Mindenki Magyarországa, mind az MSZP és a DK.) Ők azok, akik elindulnak a jelenlegi városvezetővel, dr. Görgényi Ernővel (Fidesz-KDNP) szemben.

Orosházán már március 14-én bejelentették, hogy a jobbikos dr. Szabó Ervin a Közösen Orosháza Városért (MSZP, Jobbik, DK, Momentum, Mindenki Magyarországa) összellenzéki polgármesterjelöltje. Így is volt ez egészen augusztus közepéig, amikor a szocialista Fetser János is hírül adta, hogy elindul a választáson. „Az utolsó pillanatig kitartottunk a lehető legszélesebb ellenzéki összefogás mellett, eredménytelenül. Eljött azonban az a pont, amikor a bénultság már Orosháza, azaz mindannyiunk jövőjét fenyegeti!” – írta akkor közleményében. A szocialisták Orosházán is felvetették az előválasztás lehetőségét, de erre Szabó Ervin nem reagált. Ez azt jelenti, hogy Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármesterrel ketten ütköznek meg október közepén.

Békésen még több szereplős felállásról beszélhetünk. Ott a Fidesz-KDNP a jelenlegi alpolgármestert, Kálmán Tibort indítja. Őt támogatja még a Jobboldali Összefogás, a Fidelitas, a Békési Kisgazdakör és a KÉSZ is. Ellenfelei között lesz az MSZP színeiben Molnár Gábor, ő élvezi a DK és a Momentum támogatását is. Függetlenként indul Rácz Attila és Kertész Gábor, valamint Földesi Mihály. A Kárpátia Kör Szalkai Imrét nevezte meg, míg a Magyarországi Nemzetiségek Pártja Balogh Ernőt.

Szarvason Babák Mihályt indítják ismét a kormánypártok: ő 1998 óta a város polgármestere, öt választást sikeresen megnyert már. Függetlenként indul ellene Babák Zoltán. Az ellenzéki pártok támogatása itt is szétosztódik a további jelöltek között: Gajdos Attilát indítja a Jobbik, míg Pártai Lucia független polgármester-aspiráns, de egyéni választókerületi jelöltként a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom áll mögötte. Csanádi Lászlót állította polgármesterjelöltnek a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, ő élvezi az MSZP támogatását is.

Sarkadon érdekes helyzet alakult ki: senki nem vette fel a kesztyűt dr. Mokán István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel szemben, ezáltal ő gyakorlatilag már megnyerte a választást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában