Mezőkovácsháza

2019.09.25. 16:03

Sikeres felzárkóztatás érdekében tanácskoztak

A dél-békési városban tartották meg a Magyar Nemzeti Roma Platform első tanácskozását szerdán az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központban.

Cs. I.

Elsőként Várfi András, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztetett, megyénkben sok nemzetiség él egymás mellett békességben. Véleménye szerint a mélyszegénységben élők felzárkóztatására sok jó gyakorlat van Békésben.

A szerző felvétele

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára úgy fogalmazott, a felzárkóztatás nemzeti és roma ügy egyaránt. Mint mondta, a programmal reményt akarnak adni az érintetteknek, majd kitért a témával kapocslatos különböző eredményekre.

Varga Gusztáv polgármester a rendezvény helyszínről szólt néhány szót. A központot négy éve adtak át azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű embereknek teremtsenek esélyt. Véleménye szerint a járás 18 települése érzi a központot magáénak.

– Lemaradásban vagyunk, a hátrányos helyzet nem csupán roma kérdés. Éppen ezért azokba a kísérleti programokba is bekapcsolódtunk az elmúlt években, amelyekkel városunk és a kistelepülések lakóinak a helyzete javulhat – mondta.

Jónás Jánosné, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a közelgő választásokról is beszélt, eddig 30, a folytatásban reményeik szerint 39 roma nemzetiségi önkormányzat láthat munkához. Stixné Barakkó Györgyi, a Dél-Alföldi Társadalmi Felzárkózási Igazgatóság vezetője felajánlotta infrastruktúrájukat és szakmai tudásukat a roma platformnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában