Gyula

2019.09.13. 17:30

Megújul a Százéves cukrászda környezete

Közel 100 millió forintos pályázati támogatás segítségével folytatódik Gyulán a belváros történelmi környezetének rehabilitációja. Ezúttal a város egyik leghíresebb épületének, a Százéves cukrászdának környezetét újítják majd fel – jelentette be a helyszínen megtartott pénteki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester.

Papp Gábor

Az önkormányzat Zöldváros kialakítása Gyulán című pályázata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán 96 millió 816 ezer forint támogatásban részesült – részletezte a fejlesztés hátterét dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, a projekt Gyula történelmi városmagjában valósul meg, annak fő helyszíne az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza. Az Erkel tér a belváros központi helyszíne, ami kimaradt az eddigi átfogó közterület-felújításokból.

Fotó: Kiss Zoltán

– Itt található Erkel Ferenc szobra, térfalát a híres Százéves Cukrászda alkotja, így mind településképi, mind turisztikai szempontból indokolt a felújítása – tette hozzá. – A fejlesztés érinti a cukrászda teraszát is, valamint a belváros rehabilitációja során, a Petőfi téren kimaradt területeket, így a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola előtti, valamint a református templom és a református parókia előtti közterületeket. Mint megtudtuk, a fejlesztés keretében új sétányokat építenek térburkolatból, új köztéri padokat telepítenek, gyarapítják a zöldfelületeket, megvalósul a hiányos fasorok és sövények pótlása. Erkel Ferenc szobra köré visszaépítik az eredeti kovácsoltvas díszkerítést, amely korábban a várfürdőben, az Erkel-fa körül volt látható. A projektnek jövő december végéig kell befejeződnie.

Mittag Mónika, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, régóta zajló, összetett párbeszéd eredményeként valósulhat meg a felújítás. Hozzátette, a turisták és a helyiek számára egyaránt fontos beruházásról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában