Szlovákia

2019.09.23. 17:20

Ando György a szlovák sörgyárban csabai kolbászt is kínált

Szlovákia egyetlen nagy, hazai tulajdonban lévő sörgyárának, az Urpinernek a vezetése hívta meg Nyitott kapuk című rendezvényére a minap a békéscsabai Munkácsy-múzeum igazgatóját. Ando György az intézményt díszvendégként mutathatta be. A sörgyár a csabai múzeum két korábbi kiállítását is támogatta, mégpedig Štefan Bubán festőművész és a szintén szlovák származású, a pop-artban világhírű Andy Warhol tárlatát.

Nyemcsok László

,,A világ végtelen, mint ahogy a művészet sem ismer határokat” – nyilatkozta Štefan Bubán hírportálunknak adott interjújában. Nem ismert határokat a szlovákiai, tőketerebesi és a csabai múzeum sem, így kapcsolatuk már harminc évre tekint vissza A szoros együttműködést jól példázza, hogy e hét csütörtökjén Milan Lukáč pozsonyi képzőművész kiállítása nyílik meg a Munkácsyban. A Tőketerebesről kapott alkotások bemutatását ismét a szlovákiai sörgyár szponzorálja.

Beküldött fotó

– Miként a művészeknek, úgy a művészeti intézményeknek is szükségük van mecenatúrára – hangsúlyozta Ando György. – Az Urpiner meghívása megtiszteltetés volt intézményünk számára, hiszen a programokon hatezer vendég vett részt. A múzeum nevében a várostól kapott csabai kolbászt és csabagyöngye szőlőpálinkát kóstoltattam. Mindkettő sikert aratott, akik a kolbászból fogyasztottak, azt mondták, ez igazi čabajka. Szlovák őseink nálunk is így nevezték egykoron a terméket.

Ando Györgynek a besztercebányai sörgyár vezetőivel való jó személyes kapcsolatához hozzájárult, hogy amikor a pozsonyi egyetemen tanult néprajzot, csoporttársa volt Katarína Bičanová, a cég jelenlegi kereskedelmi igazgatója. A sörgyárnak egyébként Ľubomír Vančo elektromérnök és Branislav Cvik gazdasági szakember a tulajdonosa.

Ando György kitért arra, a leghíresebb szlovák állami népi együttes, a SLUK alapításának 70. év fordulóját ünnepelték éppen akkor a Besztercebányától 15 kilométerre fekvő zólyomi várban, amikor a múzeumigazgató kint járt. A díszvendégeknek fenntartott helyek egyikén élvezhette végig a fergeteges jubileumi előadást, mégpedig Peter Pellegrinivel, Szlovákia miniszterelnökével együtt. A kormányfő külön üdvözölte a mellette helyet foglalókat, és néhány szót Ando Györggyel is váltott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában