60 ezer fa Békéscsabán

2019.08.09. 17:20

Már készül a terv a megyeszékhely fásításához

Három feladatot, a közterületek fásítását, az őserdő kialakítását, illetve a dűlő utak és a zöld folyosók visszaültetését tűzte ki célul a „60 ezer fa Békéscsabán” kezdeményezés.

V. N.

– Elkészült egy „közösségi fásítási terv” a Google Maps-en Duray Balázs segítségével, amelyen a csoporttagok az általuk fásításra alkalmasnak gondolt területeket jelölhetik be. Eddig hetvenen írtak a térképbe. A cél az, hogy minél több ötletet összegyűjtsünk, függetlenül a mélyebb szakmai tudástól – árulta el Ulbert Zoltán, a kezdeményezés ötletgazdája.

A Google Mapsen lehet bejelölni területeket /A szerző felvétele/

Az elkészült anyagot hamarosan az önkormányzathoz is továbbítják, akik majd elmondják, melyek azok a területek, ahol nincs közmű összeférhetetlenség, légvezeték vagy bármi, ami hátráltatná a fák ültetését. Ulbert Zoltán elmondta, ahol nincsen akadály, ott majd a kertészek megnézik, milyen fát, mikor érdemes kiültetni.

Az őserdő kialakításához szintén több külterület felmerült már, de ehhez ugyancsak az önkormányzat beleegyezése szükséges. Addig is a csoport erdőmérnöke, ökológusa és vadászmestere egyeztetésbe kezdett Aszalós Rékával, a Magyar Tudományos Akadémia erdőökológusával a kivitelezésről.

Egyúttal az ötletgazda kiemelte, hogy a várost körülölelő szántók mellett több száz kilométer hosszú, kopár dűlőút hálózat van. Itt a zöld folyosók hiánya komoly környezeti károkat okoz.

– Pedig óriási előnyei vannak az út menti fáknak, többek közt élőhelyet biztosítanak számos vadfajnak, csökkenthetik a megjelenő kártevőket, javítják a talaj vízgazdálkodását, megszűrik a porszennyezést és csökkentik a vadkár mértékét – hangsúlyozta a kezdeményezés vezetője. Éppen ezért egy felhívást fogalmaztak meg a helyi gazdáknak, mely szerint várják azok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a „Zöld Folyosó” kezdeményezésükhöz.

– Az Európai Unión belül a Google Maps segítségével osztják ki a területalapú támogatásokat, és ha a föld szélét kitakarja egy négyméteres erdősáv, akkor az nem számít bele a támogatandó területekbe, így akár több tízezert forinttól is eleshetnek a gazdák. Erre igyekszünk most megoldást találni – ismertette Ulbert Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában