a megye 7 csodája

2019.08.22. 08:27

Lassan két évszázada tanúja a megye és Gerla történelmének a platán

A gerlai nagy platánra is szavazhatnak olvasóink a Hírlap A megye 7 csodája versenyén. A platán döntős, így versenyben van Az év fája megmérettetésen is. Cikkünk írásakor a negyedik helyen állt. A gerlaiak öreg platánja a helyi Wenckheim-kastélyparkban tekinthető meg.

Busi Ottó

A gerlai nagy platán is döntős, így versenyben van az év fája megmérettetésen. A gerlaiak öreg platánja a helyi Wenckheim kastélyparkban tekinthető meg. A fát Jakab Zsuzsanna, a Gerlai Wenckheim Társaság elnöke nevezte be a versenyre. 20190710 Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Békéscsaba Gerla

Fotó: Imre György

A fát Jakab Zsuzsanna, a Gerlai Wenckheim Társaság elnöke nevezte be a versenyre. A helyszínről szólva elmondta: a kastélyt gróf Wenckheim Károly megbízásából Ybl Miklós tervezte, és hat év alatt, 1860-ra készült el. Ezután a park kialakítása következett, ahol a fa is megtalálható.

A platánt Jakab Zsuzsanna mutatta meg a gerlai kastélyparkban /Fotó: Imre György/

– Sajnos a kastély és a park egy része magánkézbe került, és így a lakosság bánatára a nagy platán is el lett kerítve. Egyre ritkábban használták közösségi programokra a kerítésen kívüli részt, már az iskolások sem jártak ki sétálni, játszani. A hosszú évek alatt a park elvadult, látogathatatlanná vált. 2015-ben egy civilekből álló kis társaság megunta ezt az állapotot, és elkezdte megtisztítani. Három éve ebből az önkéntesekből összeállt csoportból hivatalosan is megalakult a Gerlai Wenckheim Társaság, akik azóta is fenntartják a parkot, és rendszeresen ide szervezik rendezvényeiket – részletezte Jakab Zsuzsanna.

Hozzátette, a gerlaiak öreg platánján kívül még két egyed volt a parkban, melyek azóta sajnos kipusztultak, így már csak a versenyre nevezett fa képviseli a „triót”.

– De ha valaki azt mondta, találkozzunk a nagy platánnál, nem volt kérdéses, erről a fáról volt szó. A magánkézbe kerülés előtt találkozó-, gyülekezőhely volt. Gyerekkorunkban verseny ment mindig a legjobb ülőhelyekért, amelyek a fa gyökereinek kinövésein voltak. A lányok és fiúk közötti csatákban fontos szerepe volt a terméseinek, melyek „bombaként” funkcionáltak. Szépsége miatt pedig gyönyörű, lepergő kérgét gyűjtöttük – mesélte el a régi emlékeket a társaság képviselője.

Mint kiderült, egy 1905-ben, a kastélyról készült képeslapon a helyiek felfedezték a fát, és itt már nagy lombkoronával látható. Ebből következtetnek arra, hogy valamikor a park kialakításakor telepíthették, tehát életkora minimum 160 év. A társaság egyébként a magasságát is meghatározta, e szerint körülbelül harminc méter magas, törzse átmérője pedig 4,5 méter vastag, így csak akkor lehet átölelni, ha több ember kapaszkodik egymásba.

A megye 7 csodája: voksoljon, nyerjen!

Érdemes szavazni Békés megye természeti csodáira, hiszen az augusztus 30-áig a Hírlapból kivágott szavazószelvényen voksolók között egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvégét sorsolunk ki a Hotel Caramellbe. Az online szavazók között a 13 megyében összesítve sorsolunk ki egy darab 200 000 forint értékű Neckermann utazási utalványt. A szavazáshoz a Hírlapban megtalálható szavazószelvényeket szerkesztőségünk címére – 5601 Békéscsaba, Pf. 111. – küldjék el, vagy adják le voksukat online ide kattintva tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában