Békés megye

2019.08.20. 11:14

Kampány indult augusztusban a szívószálak ellen

Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. A Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányt indított augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált szívószálak mennyiségére és az általuk okozott környezeti károkra.

Vágvölgyi Nóra

Sz’v—sz‡lmentes h—nap egy òjk’gy—si Žtteremben. Makovecz M‡rta

Fotó: Imre György

Angliában három évvel ezelőtt az egész Soho negyedből kitiltották az egyszer használatos szívószálakat, ez volt a Straw Wars névre keresztelt kezdeményezés. Innen indult útjára a hazai szívószálmentes augusztus.

– Minden évben igyekszünk olyan kampányokat indítani, amelyek valamilyen aktuális környezeti problémát járnak körbe, de kapcsolódnak az étkezéshez, a vendéglátóhelyekhez – árulta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője. Mint mondja, a szívószálmentes augusztus egy jó kezdés lehet azoknak, akik szeretnének tenni a környezet védelméért. Ugyanis azt tapasztalták, hogy ha az odafigyelés egy hónap alatt szokássá válik, akkor az emberek könnyebben nyitnak a további „zöldülés” felé. Ugyanakkor a kommunikációs­ szakember arra a kérdésre, hogy a szívószálak elhagyása mellett hogyan óvhatjuk környezetünket, elmondta, a legjobb, amit tehetünk, ha csökkentjük a fogyasztásunkat.

– Fontos, hogy ne egyik napról a másikra próbáljunk meg „zöld” életmódot élni, használjuk el inkább amink van, és utána váltsunk környezetbarátabb megoldásokra – hangsúlyozta Szabó Eszter.

Martinecz Márta igyekszik minimálisra csökkenteni a műanyag-felhasználást /Fotó: Imre György/

Szerinte a sok kicsi lépés is nagy változást hozhat. Például vigyünk magunkkal újratölthető kulacsot, és lehetőleg ne vegyünk PET-palackot, illetve az eldobható kávéspohár helyett fogyasszuk helyben italunkat, vagy legyen nálunk többször használható bögre. Igaz ez az éttermi étkezésre is, vigyünk saját dobozt, ha elvitelre kérünk, vagy ha tudjuk, hogy lesz maradékunk. A bevásárláskor érdemes saját tárolókba, zacskókba, zsákokba pakolni, mert ez ma már nem számít furcsaságnak.

– Itt is fontos azonban, hogy ha van már otthon egy halom régebbi nejlonzacskónk, akkor használjuk el azokat, utána lehet akár régi függönyből, pólóból zsákot varrni magunknak – osztotta meg az alapítvány munkatársa. Hozzátette, egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, a közösségi oldalakon több mint 200 ezer embert ért el a felhívásuk, és a fenntartható vendéglátóhelyek mindegyike részt vesz a kampányban; január óta számukra már kritérium, csak kérésre adjanak szívószálat.

Egy újkígyósi hamburgerező fenntartható vendéglátóhelyként szintén csatlakozott a kezdeményezéshez. Martinecz Márta társtulajdonosnak már a kezdetektől fontos volt, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak fel az üzemeltetéshez, és úgy tapasztalja, hogy a vendégek is egyre nyitottabbak erre. – Vidéken közelebb vagyunk a természethez, jobban érezzük, óvjuk azt. Vendéglátóhelyként pedig még nagyobb a felelősségünk, mert nagyon sok szemetet tudunk termelni, ha nem figyelünk oda.

A tulajdonos hisz abban, ha ők meg tudják oldani azt, hogy alig kerül ki tőlük műanyag a konténerekbe, akkor otthon ez még könnyebben kivitelezhető.

– Ha mindenki tesz egy kicsit a tisztább jövőért, akkor gyors és látványos változást tudunk elérni – emelte ki Martinecz Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában