Szarvas

2019.08.20. 06:55

Hamarosan lesz hová tenni a kutyagumit

Hamarosan öt helyszínen lehet majd kidobni a kutyagumit a külön erre a célra telepített gyűjtőedényekbe Szarvason. Az önkormányzathoz egy, a városban évtizedek óta üdülni visszajáró férfi fordult kéréssel, miszerint úgy látja, az elmúlt években sokat fejlődött, szépült a település. Egyre több a kiskedvenccel érkező turista, azonban ha valaki össze is szedi az ebek salakanyagát, azok elhelyezésére ez idáig nem volt lehetőség.

Balázs Anett

Óvári András anno a szarvasi főiskolán végzett, amikor is nagyon megtetszett neki a város. Mára sem csökkent vonzalma a település iránt.

– Minden évben Szarvason nyaralok, amennyire tudom, szemmel tartom a város életét. Az Üdülő sétányon nagyon sok nyaraló van, akik közt egyre több a kutyás is. Ezzel együtt a kutyapiszok is, amelyet ha fel is szedtek a gazdák, nem volt hova kidobni a közelben. Ugyanakkor értesültem róla, hogy az önkormányzat sikerrel pályázott a Zöldváros kialakítására irányuló programban. Jó szándékkal írtam egy levelet, amelyben javaslatot tettem a kutyaürülék gyűjtésére kialakított szemetesek elhelyezésére – mondta Óvári András.

A férfi nem mellesleg a sérült kutyák gyógyítására, örökbe adására „specializálódott”, ő a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, így már mondhatni, nagyobb tapasztalata van a témát illetően, hiszen több fővárosi önkormányzattal van kapcsolatban, ahol már szintén helyeztek ki hasonló szemeteseket.

A gazdiknak kötelességük felszedni az eb „nyomát” a közterületről /Illusztráció: Shutterstock/

A szarvasi önkormányzat a Zöldváros programba nem tudta beilleszteni a fejlesztést, azonban a javaslatot, a város tisztasága érdekében, hasznosnak találta, ezért az ügyrendi, közbeszerzési, turisztikai és környezetvédelmi bizottság, valamint a Szarvas Város és Környezetvédő Egyesület a Turisztikai Desztinációs Management (TDM) képviselőit bevonva tárgyalt a témáról. A testület elé tárt előterjesztésben öt helyszínt – Vásártér, Kacsa-tó, Üdülő sétány, Történelmi Emlékút közepe, Székely Mihály tér – jelöltek meg a megvalósításra, melyet végül elfogadtak.

Babák Mihály polgármester megkeresésünkre elmondta, a törvény gyűjtőedény elhelyezése nélkül is kötelezi a gazdákat, hogy a kutyaürüléket össze kell gyűjteni, haza kell vinni és meg kell semmisíteni.

– Aki ezt nem teszi 5-55 ezer forint közötti szabálysértési bírsággal sújtható. Továbbá nem kellemes az, ha kutyakakiba lépünk valahol egy parkban sétálva. Ezzel is hangsúlyozni kívánjuk azt, hogy kutyát jó tartani, hiszen sok embernek, főleg az egyedül maradt időseknek ez nagyon fontos lehet. De úgy kell eljárni, hogy az ne menjen a közösség rovására – fogalmazott Babák Mihály.

Az előzményekhez az is hozzátartozik, több panasz is érkezett az önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy a városi piactérre is sokan kutyával mentek be, az állatok pedig ott ürítettek, melyek szintén nem lettek eltakarítva a gazdák által.

– Ezzel a kisebb beruházással fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy egyrészről a kutyatartóknak is van kötelességük, másoknak pedig joga van ahhoz, hogy tiszta parkokban, utcákon járjanak. Ez a város komfortjához hozzátartozik – hangsúlyozta Babák Mihály.

Mit gondol a gyűjtők elhelyezéséről?

Novodonszki Zsolt: – Szerintem elég jó dolog, ahhoz képest, hogy nem szokott ilyen irányban fejlődni a város. Rengeteg kutya és ezzel együtt kutyatartó van a környéken. Az már más kérdés, hogy sajnálatos módon elég sok kóbor és kitett állat is van közöttük. Ahogy látom, nagyvárosokban már jól működik ez, hátha itt, Szarvason is megtapasztalhatjuk.

Kugyela Nándor: – Ez idáig nem igazán volt kellemetlen tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Igaz, sokat dolgozom, nincs időm sétálgatni, így kisebb az esélye is, hogy belelépek egy ürülékbe. Továbbá nem is tartok kutyát, mert sajnos most arra sincs időm. Ez egy teljesen jó megoldás, csak semmi mást ne tegyen bele senki, mert akkor nem sok értelme van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában