Kondoros

2019.08.04. 15:29

Fuldokló gólyát mentettek ki a vízből

Vízben fuldokló gólyát mentett ki egy horgászó férfi csütörtökön. A sérült állatott a Szentesi Madármentő Állomásra vitték az állatvédők.

Balázs Anett

A partra húzott madár azonban két óra múlva sem szállt fel, ekkor egy másik férfi szólt a helyi állatvédőknek, akik a Szentesi Madármentő Állomásra siettek vele. A “Kis Kelep” névre keresztelt madár bár rendkívül legyengült és kiszáradt állapotban került a szakemberek keze közé, de úgy tűnik nem adja fel.

Sejban Péter csütörtök délután éppen horgászott, mikor egy fuldokló madárra lett figyelmes.– Délután négykor vettem ki a vízből a varrodai tavon. Nem tudott kijönni szegény. Úgy van kialakítva, hogy onnan nem tud kijönni gázló madár.

– Azt hitte hogy leér a lába. Először én mentem hozzá, de nem jött közelebb csak kínlódott. Másik hét gólya volt még a szigeten, azok elrepültek. Próbálkozott vagy négyszer kijönni a tó más pontjain, de nem sikerült neki.

Tyichi Tibor értesítette a kondorosi állatvédőket, hogy egy gólya nagy bajban van

– A peca mellől tartottam szemmel. Odaevickélt hozzám, szinte kérte, hogy segítsek. Kivettem a botot és úgy ruhástól bementem a vízbe. Hagyta hogy átöleljem és kitegyem a partra – idézte fel a férfi, aki még egy kis ideig nézte a madarat hogyan szárítkozik, aztán mennie kellett. Ő még nem tudhatta, hogy nem csak a víz okozott problémát a szárnyasnak.

Mondhatni a gólyának nagy szerencséje van, hiszen nem sokkal később egy másik helyi lakos járt arra, aki arra lett figyelmes, hogy a vízparton egy gólya az egyik oldaláról a másikra dülöngél, vergődik, nem bír lábra állni. Ekkor Tyichi Tibor, mivel saját telefonja nincs, egy ismerősén keresztül értesítette Oláh Évát, a Kondorosi Állatvédő Egyesület elnökét.

Fotók: Kondorosi Állatvédő Egyesület

– 18 óra körül érkezett a hívás. Sajnos a gólya nem volt jól, járni nem nagyon tudott csak imbolygott. Felhívtuk a Szentesi Madármentő Állomást és felvázoltuk a madár állapotát. Azt tanácsolták azonnal vigyük mert valószínűleg sérült és a kiszáradás veszélye is fennáll – mondta el Oláh Éva, aki egyik társával, amilyen gyorsan csak tudták, autóba tették a gólyát és meg sem álltak Szentesig.

Nagy Tímeától a Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomás vezetőjétől megtudtuk, csütörtökön körülbelül este nyolc után érkezett hozzájuk a KIs Kelep, amely rendkívül legyengült és kiszáradt állapotban volt.

– Nem kizárható, hogy áramütés érte a gólyát, de biztosan nem tudjuk, hiszen ha csak egy pillanatra vágódott a vezetéknek a madár, annak nem igazán vannak külsérelmi nyomai. Feláll de huzamosabb ideig nem tudja magát tartani. Megvizsgáltuk, törést nem találtunk, viszont a lábai nagyon gyengék.

– Gyógytornával, masszírozással és mágneses kezeléssel próbálunk javítani az állapotán. A kezelések mellett jelenleg a feltáplálása és erősítése történik. Ma már nem kell tömni, saját magától elfogadja az ételt. Mint az 1-2 éves kisgyermeket próbáljuk újra járni tanítani, hiszen nem nagyon tudja a lábait használni.

Fotó: Szentesi Madármentő Állomás

– A szombati sétáltatáson már annyit elértünk, hogy 2-3 perce megállt a lábán. A többi időben pedig a kölyökgólyákhoz szokásos módon ülő pozícióban térdel. Bízunk benne, hogy pár hetes kezelés után sokkal jobb állapotban lesz – fejtette ki Nagy Tímea.

Hozzátette, azt, hogy augusztus vége felé a többi madárral el tud-e vonulni még nem lehet megmondani, hiszen sok addig a teendő, de fiatal madárnak jók az esélyei.

A Kis Kelep séta közben /Fotó: Szentesi Madármentő Állomás/

Gyilkos vezetékek tizedelik a gólyákat

Nagy Tímea elmondta, a Szentesi Madármentő Állomásra az elmúlt egy hétben 11 gólya került be kezelésre. A magas feszültségű vezetékkel való érintkezés következtében törést, belső vérzéseket elszenvedett madarakból hat példányt ők maguk a madárkórházba továbbítottak ellátásra.

– A kirepülés időszakában, elsősorban az áramütések miatt nagyon nagy veszély leselkedik ezekre a fokozottan védett madarakra. Sajnos nem minden elektromos vezetéket tudtak madárbaráttá tenni az illetékesek, és ebben az időszakban megnövekszik az áramütéses, belső vérzéses esetek száma. A kondorosi mellett, Gyomaendrődről, Felgyőről és Delekegyházáról is kerültek be szárnyasok – árulta el Nagy Tímea.

Hozzátette, Szentesen sem jobb a helyzet, ahol áramütés miatt már három gólya pusztult el az idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában