felújítás

2019.08.01. 11:42

Szarvas hazavár: fiatalok költözhetnek az átadott lakásokba

Összesen 18 felújított lakást adtak át Szarvason szerda délután. A Szentesi utca 11. szám alatt található három tömbbe már beköltöztek azok a fiatalok, aki a Szarvas hazavár programban sikeresen pályáztak, így két évig csupán a rezsi költségeket kell állniuk.

Balázs Anett

A program megvalósítására 200 millió forint EFOP-os támogatást nyert a város. Az összeg feléből 18 önkormányzati lakást újíttattak fel, amelyet olyan 18-35 év közötti fiatalok, családok vehetnek igénybe térítésmentesen, akik a településen vállalnak munkát.

Mintegy két hete költözhetett be az egyik 1,5 szobás lakásba az a kisgyerekes család is, aki közel három éve, vidékről költözött Szarvasra munkavállalás céljából és azóta albérletben laktak.

Hodálik Pál, Dankó Béla, Babák Mihály és Kiss Attila önkormányzati képviselő

– A kisfiam szeptembertől kezdi az iskolát. Nagyon jó dolognak tartjuk ezt a lehetőséget, hiszen arra a két évre, amíg megkaptuk a lakást, nem kell lakbért fizetni, de emellett igazoltan megtakarítással is kell rendelkeznünk, amelyet a program lejárta után kézhez kapunk. A gyermeknek külön szobája van, a lakás teljesen felszerelt és minden új benne – árulta el Maurálné Garaguly Katalin.

A 200 milliós támogatásból 100 milliót fordítottak a lakások felújítására, melyhez az önkormányzat 40 millió forint önerőt biztosított. Ennek során többek között kicserélték a nyílászárókat valamint a festés, parkettázás, vízszerelés, fűtéskorszerűsítés mellett az elektromos áram ellátásához szükséges kábeleket is újrahuzalozták.

Babák Mihály Szarvas polgármestere elmondta, az elnyert támogatásból a külső hőszigetelést nem tudták kivitelezni, azt később a város saját forrásból tervezi megvalósítani. Hozzátette, a beruházásnak nincs vége, hiszen a pályázaton nyert összeg másik fele a program életben tartását célozza meg, amely többek között a munkaerő-piacon való megfelelést hivatott segíteni.

– Kicsit aránytalannak tűnik a beruházásra és a képzésekre szánt összeg elosztása. Ám a pénz és a pályázati lehetőségek végesek, de mi szeretnénk minél több szarvasi fiatalt itthon tartani, és az elnéptelenedés problémájának, mellyel más települések is küzdenek, véget vetni – fejtette ki Babák Mihály.

A szerző felvételei

Dankó Béla országgyűlési képviselő is a fiatalok helyben tartásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.

– Fontos, hogy az utánunk jövő generáció ne menjen el a térségből, abból a környezetből, amelyet mindannyian szeretünk. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a település és az ország vezetése is olyan programokat fogalmazzon meg, amelyek segíthetik a fiatalok helyben maradását. Részben a lakhatási problémák megoldásával, másfelől pedig olyan kompetencia képzésekkel, amelyek segítheti őket a munkaerő-piaci elhelyezkedésben – hangsúlyozta Dankó Béla.

A hiányszakmákat is betöltetnék a városban

Hodálik Pál Szarvas alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a lakások alapfelszereltséggel, többek között mosógéppel, internet-hozzáféréssel, dohányzó asztallal, ággyal, szekrénnyel és berendezett, felszerelt konyhával rendelkeznek. Mindezekre az önkormányzat 26 millió forintot költött.

– A beköltözőknek két évre biztosított az ingyenes lakhatás. A pályázatot öt évig fenn kell tartani, a megvalósítási idő 36 hónap, amely azt jelenti, nyolc éven át, négy ciklusban tudunk 18 családnak lehetőséget biztosítani, hogy önállóan elkezdjék az életüket – fejtette ki Hodálik Pál.

Hozzátette, ezen felül, szintén a Szarvas hazavár programban augusztus 1-től lehet pályázni az önkormányzat munkahelyteremtési pályázatára, melynek során a város olyan 18-35 év közötti fiatalokat kíván támogatni, akik az önkormányzat által felmért 125 hiányszakmában tudnak helyben elhelyezkedni vagy vállalkozást indítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában