galériával

2019.07.11. 17:26

Köszönetet mondtak a vihar utáni segítségért

Csütörtökön Békéscsabán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon köszönetet mondtak azoknak a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak, akik a június 27-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére lesújtó vihar után részt vettek a károk felszámolásában.

Licska Balázs

Fotó: Kiss Zoltán

Haskó György megyei igazgatóhelyettes elmondta, 2500 jelzés futott be a katasztrófavédelemhez a vihart követően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Nagyjából 80 településen több mint 5 ezer épület károsodott, 41 ház lakhatatlanná vált. A vihar az infrastruktúrában, a közművekben is súlyos károkat okozott. Mivel megyei szinten nem volt kezelhető a kárfelszámolás, ezért 250 hivatásos és közel 200 önkéntes tűzoltó indult útnak összesen közel 100 technikai eszközzel a többi megyéből a Nyírségbe. A Békés megyeiek kivívták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek elismerését tevékenységükkel. A segítség révén pár nap alatt befejeződött a kárfelszámolás.

Emléklapot és emléktárgyat vehetett át Kurta Miklós, Kovács Krisztián, Bánfi András, Bucsai Sándor, Szabó Péter, Egyed Lajos, Molnár Levente és Strobbel József – mint hivatásos tűzoltó –, valamint több békési, tótkomlósi és mezőberényi önkéntes tűzoltó, így Araczki Zsolt, Szitás Péter, Gulyás Tibor, Gyurcsi Sándor, Varga Zsolt, Csávás Tibor, Nagy Zoltán és Kiss Róbert.

A békési Hencz Antal egyesület részéről Araczki Zsolt elmondta, a tótkomlósiakkal dolgoztak együtt, az első napon Nyírmadán, a másodikon pedig Ópályin. Épületekben keletkeztek károk, megsérültek a házak tetőszerkezetei – a vihar leszakította a lemezborításokat –, így ideiglenes fedést kellett tenni a házakra; emellett kidőlt fákat aprítottak fel és távolítottak el.

Egyed Lajos tűzoltó alezredes, megyei főügyeleti osztályvezető elmondta, a vihar utáni napon, június 28-án 8 órakor indultak útnak, önkéntes és hivatásos tűzoltók egyaránt, gépjárműfecskendőkkel és terepjárókkal. Ő az úgynevezett operatív törzs tevékenységében vett részt. Fontos volt, hogy mindegyik bejelentett helyszínre kimentek a szakemberek, megnézték, valóban szükség van-e beavatkozásra, ezután küldte a műveletirányítás a tűzoltókat a helyszínre. Úgy fogalmazott, döbbenetes látvány fogadta őket, jelentősebb volt a kár, mint ahogy azt előre gondolták, szinte egész utcákat tarolt le a vihar: oszlopok, kémények, fák dőltek, repültek a tetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában