megelőzés

2019.07.30. 11:25

Kerékpáros rendőrök ellenőriznek Békéscsabán

A kerékpáros járőrök főként ott ellenőriznek, ahol gyakoriak a szabálytalanságok.

Vágvölgyi Nóra

A kerékpáros rendőrök Békéscsaba belvárosában teljesítenek szolgálatot /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

A kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat Békéscsabán az önkormányzat támogatásával indult el 2016-ban, amely a bűncselekmények, közlekedési balesetek megelőzését, a közbiztonság erősítését szolgálja, illetve lehetővé teszi, hogy a rendőrök a szabályok betartásával példát mutassanak a bicikliseknek.

A kerékpáros rendőrök Békéscsaba belvárosában teljesítenek szolgálatot

A kerékpáros járőrök a megyeszékhelyen elsősorban olyan helyeken végeznek ellenőrzéseket, ahol gyakoriak a szabálytalanságok, például a József Attila utca és az Árpád sor közötti gyalogos hídnál, ahol sokan még mindig nem szállnak le a kerékpárról.

A rendőrség a hírportálunknak küldött tájékoztatóban egyúttal az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályainak betartására is felhívja a biciklisek figyelmét.

Ilyen szabály többek között, hogy a két keréken érkezők még a kanyarodás megkezdése előtt jelezzék a többi közlekedőnek merre fordulnak, és ha van kerékpárút, illetve az úttest alkalmas a kerékpározásra, járdán ne üljenek fel a biciklijükre, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok számára kialakított utakon csengetéssel jelezzék a gyalogosoknak, ha kikerülik őket.

Fotó: Imre György

Ugyanakkor a gyalogos-átkelőhelyen, amennyiben nincs mellette kerékpáros átvezetés, nem szabad két keréken ülve áthajtani, mert a járművezetők a zebráknál a jóval lassabban haladó gyalogosok érkezésére számítanak, ezért a hirtelen úttestre hajtó kerékpárosok könnyen veszélybe sodorhatják magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában