néptánctábor

2019.07.25. 17:14

Hagyományos méhkeréki román táncokat tanulnak a gyerekek

Tapsolnak, dobbantanak, kört alkotnak, forognak, énekelnek – tradicionális méhkeréki román táncokat, valamint dalokat tanul mintegy félszáz gyerek abban a hagyományápolást és -őrzést szolgáló táborban, ami a napokban zajlik Méhkeréken. Hogy mit sajátítottak el az egy hét alatt, azt pénteken a rendezvénytéren egy nagyszabású gála, táncház keretében mutatják meg a fiatalok.

Licska Balázs

Fotó: L. B.

Több mint ötven gyerek tölti meg ezekben a napokban a méhkeréki suli tornatermét, és ahogy vannak köztük öt-hat, ugyanúgy tizenhat-tizenhét évesek is.

A szerző felvételei

Patyi Zoltán néptáncoktató kérdésünkre elmondta, főleg a tradicionális méhkeréki román táncokkal ismertetik meg az ifjakat, ezek rendkívül híresek, ezeket az egész néptáncmozgalom használja. Hangsúlyozta, a románság több mint kétszáz éve van jelen Méhkeréken, sajátos, hogy a hagyományok terén a településen megmaradt az az archaikus állapot, ami több mint két évszázada is jellemző volt a térségbe érkező románságra. Kiemelte, a néptánc mellett a nyelv és a folklór is egyedinek mondható Méhkeréken.

Fogékonyak a gyerekek – tette hozzá a szakember. Aláhúzta: nem néptáncosokat képeznek az egyhetes táborban, fontosnak ítéli, hogy tréfásak, hangulatosak legyenek a foglalkozások, a munkafolyamatok. Hiszen a leglényegesebb az, hogy a gyerekek remekül érezzék magukat, hogy boldogok legyenek, hogy élményekkel gazdagon térhessenek haza minden nap. Délelőttönként néptáncolnak, délutánonként pedig Pojendán Gergővel népdalokat tanulnak, illetve a hagyományokról beszélgetnek.

Tát Margit polgármester elmondta: a Miniszterelnökség 2 millió forintos támogatást biztosított Méhkeréknek, elismerve a település nemzetiségi hagyományok ápolása, továbbörökítése terén végzett munkáját. A forrásból szervezték meg az egyhetes tábort, ami így teljes ellátást biztosít ingyenesen a fiataloknak. Hozzáfűzte, Patyi Zoltán, ifjabb Papp László, Pojendán Gergő és Rácz Zoltán személye garancia a sikerre, hiszen hiszen mindannyian elkötelezett zászlóvivői a román nemzetiségi hagyományok oktatásának, megőrzésének, művelésének.

Kiemelte: a táborban nem csak színvonalas oktatásban részesülnek a gyerekek, hiszen a különféle változatos programoknak hála ki is kapcsolódhatnak. A településvezető beszélt Méhkerék sajátos román nemzetiségi jellegéről, a hazai románságon belül betöltött kiemelkedő és mintát állító szerepéről, amely egyúttal hatalmas felelősséget és kötelességet is jelent. Ezért tekintik lényeges feladatuknak, hogy ápolják, továbbörökítsék a méhkeréki románság kultúráját, tradícióit, azaz azt, amitől Méhkerék Méhkerék.

Pénteken megmutatják tudásukat

Az egyhetes tábor záróakkordjaként egy nagyszabású, több néptáncegyüttest felvonultató gálát és táncházat szerveznek péntek estére, 19 órára a rendezvénytérre, ezen műsort adnak a táborozó gyerekek is – osztotta meg Patyi Zoltán és Tát Margit. A polgármester hozzátette, ez lesz az idei Uborkafesztivál nyitánya is egyben, amit szombaton, vasárnap tartanak neves fellépőkkel, változatos programokkal. A rendezvény előkészületei javában zajlanak, kedden felállították a sátrat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában