megdöbbentő látvány

2019.07.24. 17:51

Békés megyeiek is látták a horvát autópálya-baleset roncsait

Szanaszét szóródott autódarabok és egy totálisan szétroncsolódott gépkocsi fogadta azokat a Békés megyei turistákat, akik nyaralásukból hazafelé tartva alig másfél-két órával a horvát autópálya fizetőkapujánál történt súlyos balesetet követően haladtak át az érintett szakaszon.

Papp Gábor

Mint ismert, súlyos sérülésekkel szállították kórházba egy magyar család három tagját, miután a horvát autópálya fizetőkapujánál nagy sebességgel beléjük rohant egy horvát rendszámú autó.

Az eset közel két hete, csütörtökön délután történt az A4 autópályán, a Sveta Helena-i fizetőkapunál. A magyar család gépkocsijával a fizetőkapuhoz érve lassított, amikor – szemtanúk szerint – fékezés nélkül, teljes sebességgel hátulról beléjük rohant a BMW, amelyet egy 35 éves horvát állampolgár vezetett.

Az óriási ütéstől a magyarok autója először nekicsapódott a beton úttorlasznak, majd a fizetőkapu bódéjának, ezután megpördült a tengelye körül, és egy másik bódénak, illetve az ott várakozó magyar rendszámú autónak is nekiütközött.

Megdöbbentő látvány a fizetőkapunál. A szerencsétlenül járt magyaroknak esélyük sem volt a baleset elkerülésére /Fotó: Facebook/

– Éppen a nyaralásunkból igyekeztünk hazafelé, amikor odaértünk a fizetőkapuhoz – mesélte Béla, aki a gyerekeivel és párjával nyaralt az azt megelőző napokban déli szomszédunknál. – Megdöbbentő látvány fogadott minket. Az egyik autó az oldalán állt. Ez volt a balesetet okozó gépkocsija. A másikból gyakorlatilag semmi nem maradt meg, alig látszódott belőle valami. A Škoda teljesen darabokra hullott az ütközés következtében. Az előtte lévő autónak, egy Audinak pedig nem volt meg a csomagtartója. Amikor a Škodába beleszaladt a BMW, az előbbi autó ennek következében nagy erővel belecsattant az Audiba. Mindenütt rendőrök álltak, a mentők addigra már elszállították a kórházba a sérülteket. Csak a későbbi hírekből tudtuk meg, mi történt egészen pontosan. Azóta is figyeljük, miként alakult a magyar család sorsa. Örülünk, hogy talán már jobban vannak.

Béla elmondta, az eset helyszínén több magyar autós is várakozott, akik vélhetően közösen indultak el nyaralni a későbbi sérültekkel. Hozzátette, a fizetőkapus rész kifejezetten szűk, így a családnak óriási peche volt, hogy a drogos autóvezető éppen beléjük hajtott.

A Ripost hétfőn írt arról, információk szerint a sérültek már jobban vannak. A 38 éves édesapát a baleset után mesterséges kómában tartották, ám mostanra kiderült, teljesen fel fog épülni. Naponta többször is felkelhet, de az orvosok még megfigyelés alatt tartják, folyamatosan vizsgálják a zágrábi kórházban. Fiuk mindkét lába eltört. Az édesanya pedig az apa melletti szobában lábadozik, neki több bordája eltörött.

2022-től nem lesznek fizetőkapuk

A baleset ráirányította a figyelmet a horvátországi közlekedésre. Az autópályán a fizetőkapuknál bizonylatot kapunk. A díjat a lehajtásnál kell kifizetni, a megtett út alapján.

A sebességhatár a pályán 130 km/h (amennyiben egyéb sebességkorlátozás nincs érvényben, ami gyakori), a gyorsforgalmi úton 110 km/h, lakott területen kívüli egyéb úton 90 km/h, lakott területen belül 50 km/h. Huszonnégy éven aluli, valamint két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők számára 120/100/80 km/h a megengedett sebesség.

2022-től megszűnnek a horvát fizetőkapuk, átáll az ország az elektronikus díjfizetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában