emléktábla

2019.06.08. 18:18

Thék Endrére emlékezik Orosháza

Thék Endre Orosháza szülötte, a város díszpolgára, a magyar bútorgyártás egyik legnagyobb alakja volt. Orosházán tanonciskolát építtetett, alapítványt hozott létre, az Orosháza és Vidéke Ipartestület díszelnöke volt. 1919. június 8-án halt meg – halálának 100. évfordulójáról szülővárosa szombaton megemlékezett.

Cs. I.

Hol máshol, mint a Thék Endre utca 2. szám alatt álló evangélikus gyülekezeti ház falán helyezték azt az emléktáblát, amit Bánfi Gábor készített a díszpolgár halálának a 100. évfordulójára. Ennek leleplezésére érkeztek leszármazottak, tisztelők, mesteremberek az ünnepségre, ahol az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnöke, Németh Béla köszöntötte az egybegyűlteket és emlékeztetett, a hálás utókor az idei esztendőt jubileumi évként kezeli, több jeles eseményt szerveznek.

A szerző felvételei

– Régi adósságát törleszti Orosháza – kezdte emlékbeszédét a helytörténész, Verasztó Antal, aki Thék Endre életét, munkásságát évtizede kutatja. Az ő nevéhez fűződik a 2008-ban megjelent Thék Endréről szóló kötet, aminek lett folytatása, bemutatják június 19-én, 17 órától, a Thék, a méltóságos asztalos címmel most megjelent könyvét a helytörténésznek. Októberben a rákoskeresztúri családi sírboltnál koszorúznak, a Nagy Gyula Múzeumban pedig emlékkiállítást rendeznek. Akik pedig erre, a Thék Endre utca felé járnak, azoknak érdemes egy pillnatást vetni az emléktáblára, mert kiderül, ki is volt ő, Orosháza híres szülötte, a világlátott mester.

Az emléktáblát leleplezte Németh Béla és Verasztó Antal, majd azt megáldotta Ördög Endre evangélikus igazgató-lelkész. Koszorút helyeztek el napjaink mesteremberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában