galériával

2019.06.11. 18:00

Szarvas is teret adott a gyermekek tehetségének

Június 8. és 16. között zajlik az I. Folkid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál, melynek három nagyváros mellett Szarvas is helyet adott. A tehetséges nemzetközi és hazai gyerekegyüttesek színes produkciókkal kápráztatták el a vízi színházban összesereglett diáksereget kedden.

Balázs Anett

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Török, bolgár, szerb és lengyel táncokat is jártak a vízi színház színpadán azok a tánccsoportok, akik az I. Folkid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál szarvasi helyszínére érkeztek fellépni kedden délelőtt. A több mint egy héten át tartó nagyszabású mozgalom múlt héten csütörtökön, Székesfehérváron nyitotta meg kapuit, majd Budapest után Szarvason lejtettek a gyermektáncosok, akik végül Szegeden is bemutatkoznak majd.

Közel ezer általános iskolás gyermek nézhette végig a produkciókat a Szarvasi Vízi Színházban, ahol a fentiek mellett kárpátaljai és természetesen hazai együttesek is bemutatták hagyományos táncaikat.

A nemzetközi fesztivál résztvevői bő egy órás műsort követően, szabadidős programként, a helyi nevezetességeket is meglátogathatták. Este pedig, szintén a vízi színház színpadán megrendezett táncházban, a gyermekek egymást tanították a különböző népek táncaira. A programot szerdán egy közös, sárkányhajós evezés zárja majd.

A szervezők részéről, Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta, a rendezvény célja, hogy a gyerekek számára is lehetőséget nyújtson arra, hogy nemzetközi közegben mutathassák meg tehetségüket és egész éves munkájuk gyümölcsét.

– Nagyon fontos lenne, hogy minden országban meglegyen a tradíciók ez a fajta ápolása, a táncok, zenék megtanítása az újabb generációk számára – hangsúlyozta Csasztvan András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában