megyei körkép

2019.06.18. 13:55

Sokan már tavaly októberben lefoglalták a nyaralást

A magyarok több mint hatvan százaléka megy idén nyaralni: július vége, augusztus eleje a legnépszerűbb időszak – derült ki egy országos felmérésből. A Neckermann békéscsabai irodájában azonban az előfoglalási kedvezmények miatt már tavaly október végén megkezdődött a „szezon”. Az utazási iroda tapasztalatai alapján a legnépszerűbb úti cél Törökország.

Nagy-Laczkó Viktória

A legtöbb oktatási intézményben befejeződött a tanév, a családok megkezdhetik az utazást, a közös nyaralás tervezését. Egy országos, 18-59 éves korosztály körében végzett reprezentatív kutatásból kirajzolódik, a magyarok többsége (32 százalék) kizárólag belföldön, míg valamivel kevesebben (26 százalék) csak külföldön képzelik el a pihenést. S van egy szűk keresztmetszet (4 százalék), amely tagjai mindkét lehetőséggel élnek majd.

A megkérdezettek 39 százaléka évente egyszer megy pihenni, 38 százaléka évente több alkalommal, közel 6 százaléka csupán két-három évente, 3 százaléka négy-öt évente, szintén 3 százaléka pedig hatévente vagy ritkábban. A válaszadók 11 százaléka azt válaszolta a kutatók kérdésére, hogy soha nem utazik el kikapcsolódni.

Huszonhat százalék külföldön nyaral /Illusztráció: Shutterstock/

Itthon a Balaton a legnépszerűbb célpont, a megkérdezettek 21 százaléka jelölte meg azt, hogy oda utazik idén. A magyar tengert – jóval leszakadva – a Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl követi. A válaszadók a szállodaválasztásnál a legfontosabb szempontnak jelölték meg a kirándulási lehetőségeket, a barátságos kiszolgálást, a bőséges és egészséges ételkínálatot, valamint a többgenerációs programlehetőségeket.

Dócs Tünde, az említett békéscsabai utazási iroda vezetője kérdésünkre elárulta, a nyaralni vágyók már tavaly megkezdték az egyes ajánlatok lefoglalását, ugyanis már októbertől elérhetők a legnagyobb előfoglalási kedvezmények.

– A Békés megyeiek körében igen népszerű úti cél Törökország, ami ár-érték arányban a legjobbat és a legtöbbet nyújtja a családosok részére. Ezt követi Bulgária, ami a maga közelségével és áraival igen vonzó lett az évek alatt. Az utazók, ha nyári utazásról beszélünk, akkor általában 7–10 éjben gondolkodnak, de egyre népszerűbbek a hosszú hétvégék és a belföldi ünnepi időszakok is – mondta Dócs Tünde.

– Ahogy az a szabadon összerakható utazási csomag is, ahol az időpont, az időtartam és a szálláslehetőségek is szabadon kombinálhatóak a repülőjegyekkel. Utóbbi az utazási iroda által szervezett csomag adta biztonságot is megadja, vagyis egy járattörlés vagy késés esetén az iroda feladata az utast eljuttatni a célállomásra vagy vissza, így a nyaraló nincs kiszolgáltatva a légitársaság felé.

Ismerjük meg a helyi szabályokat, mielőtt utazunk

– Sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható külföldi nyaraláskor, ha tisztában vagyunk pár egyszerű szabállyal – hívja fel a figyelmet Jegyinák Attila, a NAV megyei sajtóreferense.

Érdemes tudni, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők csak a kezelőorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaik során, erről érdemes a háziorvostól igazolást kérni. Az 50 évnél régebbi kulturális javak kivitele szintén csak engedéllyel lehetséges.

Házi kedvenc az Európai Unión belül kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra. Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, valamint a belőlük készült termékek – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is – behozatala és kivitele mind az Unióban, mind harmadik ország tekintetében alapvetően tilos. S ha harmadik országba utazunk, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani.

Az EU-n belül jövedéki terméket (alkohol, cigaretta, üzemanyag) magánszemélyként, nem gazdasági célra adómentesen lehet szállítani. Szintén behozható és kivihető a magángépjárművek, illetve motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. Tizenöt év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában