Békés megye

2019.06.29. 06:55

Óvatosan fürdőzzünk a természetes vizekben!

Megyénk a Körösök és a bányagödrökben kialakult tavak által hatalmas szabad vízfelülettel rendelkezik, ez pedig sokakat csábít fürdőzésre. Ezekben a vizekben azonban csak akkor lehet megmártózni, ha az engedélyezett.

Busi Ottó

Jelenleg a megye szabadstrandjainak többségénél a fürdésre alkalmas partszakaszok még nincsenek kijelölve. A vizek tisztasága is kívánnivalót hagy maga után: a nagy esőzések miatt levonuló árhullám miatt zavaros, koszos, néhol hulladékos a folyó. Mindezek mellett a szúnyogok idei inváziója sem segítette elő a strandolók kikapcsolódását.

A jelenlegi pocsolyás színű víz ellenére már most is többen megmártóztak az egyébként strandolásra szolgáló partszakaszokon a Körösök mellett. A szakemberek szerint azonban, ha marad a mostani időjárás, akkor a vizek napokon belül, lekésőbb jövő hétre megfelelő tisztaságúak lesznek.

Illusztráció: Shutterstock

Cs. Szabó András a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület elnöke elmondta, jelenleg egészségügyi kockázata lehet annak, ha valaki az ár miatt koszos, zavaros vízben fürdik. A vízimentő úgy látja napokon belül kitisztulhatnak a folyók, így szerinte érdemes a fürdőzéssel még egy kicsit várni.

Az egyesület elnöke elmondta, a strandokon ahol erre igényt tartanak vízimentők vigyáznak a fürdőzők biztonságára. Náluk alapelvárás a biztos úszótudás, de e mellett az elsősegélynyújtást, és a különböző mentéshez szükséges eszközök használatát is elvárják. Mindezek mellett feladatuk, hogy az adott partszakaszt tisztán tartsák, összegyűjtsék a hulladékot.

Cs. Szabó András azt tanácsolja a szabad vizeket választóknak, hogy ilyen helyeken ne fürödjenek egyedül. Ha mégis, akkor előtte alaposan mérjék fel a körülményeket. Ugrani idegen, nem ismert helyeken tilos, mivel nem tudni, hogy mi van a mélyben. Felhevült testtel pedig ne ugorjon senki sem a vízbe, és alkoholos, gyógyszeres befolyásoltság alatt szintén tilos a fürdőzés. Hat éven aluli, vagy úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek pedig szülői felügyelet nélkül nem fürödhet szabad vizekben.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőleg ne úszunk teli gyomorral. Evés után minimum egy órát várjunk, mielőtt vízbe megyünk. Ha fázunk, menjünk ki a partra. Ugrálásra kijelölt helyen ne ússzunk és ne bukjunk a víz alá. Ha az örvény elragad, ne küzdjünk, vegyünk egy nagy levegőt és hagyjuk, hogy az örvénylés levigyen a fenékre, onnan oldalirányba rugaszkodjunk el, majd ússzunk a felszínre.

Az iszapos, valamint a különböző vízinövényekkel benőtt vizek veszélyesek, ne menjünk ilyen helyekre. Matrac, gumicsónak, vagy egyéb fürdőzésre alkalmas eszköz használatakor, ha elsodródunk ne hagyjuk azt el, kapaszkodjunk bele, amíg a segítség meg nem érkezik. Ha ezek esetleg elsodródtak tőlünk, akkor viszont ne menjünk utánuk, a legrövidebb úton a partra kell úszni. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is javasolt a mentőmellény használata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában