Hagyományőrzés

2019.06.20. 06:55

Ismét összecsapnak Gerlán a magyar és osztrák seregek

Június 29-én, szombaton második alkalommal rendezik meg a Katonai Hagyományőrző Fesztivált Gerlán. Ahogy tavaly, úgy idén is több mint ezer érdeklődőre számítanak, kicsiknek és nagyoknak szóló programokkal készülnek. A legjelentősebb durranás az lesz, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot is megidézik egy csatajelenettel, magyar és osztrák gyalogságot, tüzérséget egyaránt felvonultatva.

Licska Balázs

Június 29-én 10 és 20 óra között immár másodszorra rendezi meg a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a Gerlai Wenckheim Társasággal közösen, a Csabagyöngye Kulturális Központ támogatásával a Katonai Hagyományőrző Fesztivált – ismertette Mayerhoffer Miklós, az egyesület elnöke. Az esemény fővédnöke Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Tavaly nagy sikert aratott Gerlán a fesztivál /Fotók: Imre György/

Megidézik a honfoglalás korát, a középkort a lovagok révén, a török időszakot, a betyárok világát, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot, továbbá az első és második világháborút; mégpedig a koroknak megfelelő egyenruhákkal, korhű fegyverekkel, haditechnikákkal, terv szerint megrendezett csatajelenetekkel és pirotechnikai eszközökkel; összességében tehát bemutatva azt, miként harcoltak az adott korszakok seregei.

A legjelentősebb attrakció 14 órakor lesz, amikor előadnak közel száz hagyományőrző részvételével egy 1848–49-es csatajelenetet egy történetbe ágyazva, ágyúkkal és pirotechnikai eszközökkel, magyar és osztrák gyalogsággal, tüzérséggel.

Közel száz hagyományőrző eleveníti meg a csatát

A programok egyrészt a kastélyparkban, másrészt pedig a futballpályán zajlanak majd. Lesznek táborok – a római korból, a honfoglalás időszakából, a középkorból, a huszárok és a betyárok révén –, kiképzéseken vehetnek részt az érdeklődők. A honvédség, a rendőrség és a gyűjtők révén a kilátogatók megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, haditechnikákkal, harci járművekkel, fegyverekkel, illetve kiállítók sokasága ugyancsak vár a kíváncsiskodókra.

Mayerhoffer Miklós hangsúlyozta, a kicsikre és a nagyokra is számítanak. Lesz játszóház, szabadtéri népi játékok sokasága, lövészet, akadálypálya, íjászat, hadi eszközöket ugyancsak ki lehet próbálni. Emellett többek között hagyományos ételeket szintén készítenek.

Az egyesületről elmondta: azt a célt tűzték ki, hogy megelevenítsék a hajdani Károlyi-huszárezred és az 1848–49-es honvédgyalogosság, ezen belül a Békés megyéhez szorosan kapcsolódó 30. honvéd gyalogos zászlóaljat. Békés megye a Károlyi-huszárezred toborzókörzetébe tartozott, 1849-ben huzamosabb ideig Békés megyében állomásozott.

Ezreket várnak

Mayerhoffer Miklós elmondta, a tavalyi fesztiválon nagyjából ezren vettek részt, a szervezők bíznak abban, hogy most is legalább ennyi érdeklődőt vonz Gerlára a teljes mértékben ingyenes rendezvény.

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, és a tervek szerint a lehetőségekhez mérten azt minden évben megrendeznék. A fő cél az, hogy átadják a történelmi ismereteket, ápolják és bemutassák a nemzeti hagyományokat, felkeltsék és továbbörökítsék a tradíciókat; illetve ráirányítsák a figyelmet a honvédelem ügyére.

Az egyesület elnöke szerint az előző évi fesztivál bizonyította, hogy szükség és igény mutatkozik egy ilyen rendezvényre, amely átfogja és bemutatja a különböző, jelentős történelmi korok seregeit, harcászatát, a fegyverek és a felszerelések fejlődését. Úgy véli, a kilátogatók a bemutatók és kiállítások révén sok új ismerettel gazdagodhatnak, miközben kulturáltan szórakozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában