agrárium

2019.06.17. 12:46

Hagymából elkezdődött a szezon megyénkben

Júniustól jellemzően augusztusig tart az áttelelő vöröshagyma betakarítása. Már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma, a következő hónapokban viszont a békési áru újra jelen lesz megyénk piacain, üzleteiben.

Nyemcsok László

Földesi István kamuti termesztő elmondta, az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymaágazat. A hazai termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai segítségével – a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon. Ehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy 10-12 kg/fő.

A vöröshagyma-termesztés új lehetőségeket nyithat /Illusztráció: Shutterstock/

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, egyre ismertebb és elismertebb a közép-békési hagyma, mely vetekszik a makóival. Hat-nyolc éve kezdődött el igazán a hagymatermesztés – és itt elsősorban a vöröshagymáról van szó – fejlesztése Békésben. Kamuton és Muronyban 200, Dombegyházon 50, Újkígyóson 20-25, Békésen, Dobozon és Békéscsabán mintegy 20 hektáron termelnek vöröshagymát, és máshol is vannak kisebb területek. Az országos termesztés egyötödét Békés megye teszi ki. Dr. Kulcsár László kitért arra, a hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

– A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt – emelte ki Földesi István. – A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyeznünk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt 2017 tavaszán hagymamunkacsoport jött létre, ami hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. Alapvető cél, hogy amely időszakokban van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők.

A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában