Gyula

2019.06.30. 15:47

Átadták a közelmúltban megújult izraelita temető sírkertjét

Gyulán a helyi zsidóság elhurcolásának 75. évfordulójára emlékeztek vasárnap délben, illetve átadták a közelmúltban megújult izraelita temető sírkertjét.

P. G.

Az eseményen Markovics Zsolt miskolci főrabbi tartott emlékező szertartást, majd Alt Norbert, a város alpolgármestere mondott beszédet.

– Emlékezni jöttünk össze ismét – fogalmazott. – Emlékezni arra, aminek az ép ész szabályai szerint nem szabadott volna sohasem megtörténnie, ám mégis megtörtént. Pár nap alatt véget ért annak a közösségnek az élete, amelynek tagjai itt jártak, keltek a gyulai utcákon, akik munkája a mai napig meghatározza a város arculatát.

Fotók: Imre György

Hangsúlyozta, a zsidóság vesztesége közös veszteségünk is egyben, Gyula város vesztesége, amelyet sajnos nem tudunk kárpótolni, meg nem történtté tenni.

– Amit tudunk tenni, az a méltó megemlékezés – folytatta a gondolatot. Elmondta, tavaly ősszel létrehoztak egy szakmai munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy összegyűjtsék mindazon elérhető szellemi és tárgyai hagyatékot, amelyek alapját jelenthetik az egykori rabbiház emlékházként történő kialakításának. A munkában részt vesz dr. Diósi Lajos, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnöke, akinek vezetésével a szervezet új életre kapott. Az alapítvány nemrég pályázatot is benyújtott, hogy a rabbiház hasznosítási terveit kidolgozzák. Szólt arról, hogy a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány pályázatán a város 9 millió forintot nyert, aminek segítségével megvalósulhatott a sírkert nagy részének felújítása Csőke Péter kőfaragó mester vezetésével.

Nagy Ákos, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöki kabinetvezetője elmondta, érződik a figyelem, a megváltozott hozzáállás.

– Nagy dolgok, építő dolgok előtt állunk Gyulán – tette hozzá. – Bízom abban, hogy megvan a közös alapunk, a közös hitünk arra, hogy az emlékezés valóban részévé váljon a városnak. A rabbiház majdani felújításával a városba fizikai értelemben is be tudjuk hozni azt az emlékezetet, ami a település szélén az izraelita temető felújításával megnyilvánult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában