interjú

2019.05.12. 18:21

Nemcsák Károly a mai napig büszkén vállalja egykori teleregényes karakterét

A Békéscsabai Irodalmi Estek aktuális programjára érkezett a megyeszékhelyre a napokban Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója. Az esemény előtt a számára országos hírnevet hozó Szomszédok című sorozatról és a színházigazgatásról beszélgettünk vele.

Vásári Erzsébet

– Immár húsz éve, hogy lejátszották a Szomszédok című teleregény utolsó epizódját, melyben Vágási Feri karakterével országos hírnévre tett szert. Előfordul még olyan, hogy valaki így szólítja meg az utcán?

– Ezzel a sorozattal mi lényegében beköltöztünk akkoriban az emberek életébe, és még most is előfordul, hogy Ferinek szólítanak. Ezt azonban egyáltalán nem élem meg tehernek, inkább örömmel tölt el, hiszen azt bizonyítja, hogy maradandót hagytunk a nézőinkben. Ezen túl különösen megtisztelő számomra az, hogy az én figurámmal ilyen módon azonosultak. A mai napig előfordul olyan, hogy úgy köszönnek rám, mintha tényleg az ő lépcsőházukban vagy utcájukban élnék, majd rájönnek, hogy máshonnan vagyok ismerős nekik. Sokan humorizálnak is velem; ha például egy költöztető előtt sétálok el, biztosan megkér rá, hogy segítsek neki. Továbbá arra is büszke vagyok, hogy a teleregény után is sikerült a köztudatban maradnom, és a színházi munkámra is kíváncsiak az emberek.

Nemcsák Károly fővárosi színházigazgatóként nyitott a vidéki teátrumok felé /Fotó: Imre György/

Nyolc éve igazgatja a budapesti József Attila Színházat. Milyen irányt igyekszik követni ebben a pozícióban?

– 2011-ben én egy művészi értelemben jól működő színház irányítását vettem át. Az intézményben inkább csak gazdasági nehézségek voltak akkoriban, de ettől függetlenül nem láttam úgy, hogy teljesen más struktúrát kell kialakítanom. Mivel nem Budapest belvárosában helyezkedünk el, és a nézőink nagy része is főként a külső kerületekből és vidékről jár hozzánk, ezért fontosnak tartom, hogy sokszínűek legyünk. Éppen ezért egyszerre építünk be a műsortárunkba zenés és humoros darabokat, illetve komolyabb, elgondolkodtató műveket is.

– Az igazgatása alatt álló teátrumban nagy szerepet kapnak a fiatalok is. Ezt miért tartja fontosnak?

– Úgy gondolom, hogy a színháznak a szórakoztatáson túl több feladattal is rendelkeznie kell. Ezek közül mi kiemelten foglalkozunk a fiatalok színházi nevelésével, nagyon erős ifjúsági és gyermekprogramunk van. Mesedarabokat mutatunk be a gyerekeknek, illetve van egy beavató színházi sorozatunk is, ahol az általános iskola felső tagozatát és a középiskolásokat avatjuk be a teátrum rejtelmeibe. Olyan darabokon keresztül tesszük mindezt, ami a tanulmányaikkal is összefügg, például egy görög drámát, a Bánk Bánt,

a János vitézt vagy a Rómeó és Júliát játsszuk együtt velük. Az előadásokat létrehozó és a fiatalokkal foglalkozó színészeink pedig egytől egyig drámapedagógus végzettséggel rendelkeznek.

– A gyermekprogramokon túl mire fektetnek még nagy hangsúlyt?

– Egész évben keressük azokat a lehetőségeket, hogy határon túli társulatokat tudjunk fogadni, ezen kívül a vidéki színházakkal, például a békéscsabai teátrummal is jó kapcsolatot próbálunk kialakítani, hiszen ez is egy plusz színt hoz az életünkbe. Utóbbi Örkény István Macskajátékával vendégszerepelt nálunk legutóbb.

Névjegy

Nemcsák Károly 1957. április 25-én született Mocsolyás­telepen. Első munkahelye is itt volt, egy erdőgazdaságnál dolgozott raktárosként. Ezt követően a miskolci színház díszletező munkatársa volt, majd 1981-ben bizonyítványt szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Tagja volt számos társulatnak, 2011 óta pedig a József Attila Színház igazgatója. Mindeközben színpadi és tévés szereplései voltak, és a Jászai Mari-díjat, valamint az Érdemes Művész címet is kiérdemelte. Igazán ismertté az 1987 és 1999 között futó Szomszédok című sorozat tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában