megbízólevelek

2019.05.30. 18:16

Négy évig vehetnek részt az ítélkezésben a bírósági ülnökök

Átvette megbízólevelét 21 bírósági ülnök Zalai Mihálytól, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől csütörtökön, a megyeházán. Az ülnökök így mostantól négy évig nem hivatásos bírákként vehetnek részt az ítélkezésben.

B. O.

Mint megtudtuk, hazánk alaptörvényének értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben. A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei és a megyei jogú városi képviselő-testület, valamint a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.

A szerző felvétele

– Az április 10-i közgyűlésen született meg a döntés az ülnökök személyéről. Közel annyi jelölés érkezett, mint ahány főt delegálni tudtunk – árulta el Zalai Mihály. Hozzátette, az Országos Bírósági Hivatal 21 főben határozta meg a Békés Megyei Közgyűlés által megválasztandó ülnökök számát, ebből 1 főt törvényszéki ülnöknek, 16 főt közigazgatási és munkaügyi ülnöknek, 4 főt pedagógus ülnöknek jelölt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában