belvárosrehabilitáció

2019.05.08. 11:14

Egymilliárd forintból szépült tovább Békéscsaba belvárosa

Pár héten belül visszakerülhet apróbb átalakítás, felújítás után a kacsacsaládot ábrázoló szobor az Élővíz-csatorna menti szoborsétányra, a Deák utcai kishíd tövéhez – hangzott el azon szerdai, békéscsabai városházán tartott rendezvényen, amellyel hivatalosan is lezárták a belvárosrehabilitáció harmadik ütemét magában foglaló projektet.

L. B.

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként valósult meg, arra 1 milliárd forintos támogatást nyert az önkormányzat. A fejlesztések érintették a Széchenyi ligetet; a Gőzmalom teret, az Aradi vértanúk ligetét és a Beliczey kertet; az Élővíz-csatorna menti szoborsétányt; a Hunyadi teret; a Kossuth téri volt állomás épületét; illetve a Kossuth tér egy részét.

Fotók: Beol.hu

– Békéscsaba számára 16 milliárd forint állt, áll rendelkezésre a TOP keretében – kezdte dr. Ferenczi Attila tanácsnok, hozzáfűzve: a forrásból 59 fejlesztés valósult, valósul meg. Ezek egyike a belvárosrehabilitáció harmadik üteme, amellyel hat helyszínen újultak meg a közterületek és a zöldfelületek. Reméli, hogy a békéscsabaiak és a városba érkezők szívesen használják majd azokat.

– Azok, akik a belvárosban járnak-kelnek, közlekednek, megemlítik, hogy fel sem lehet ismerni, annyira megújult a három ütemben lezajlott fejlesztések eredményeként – folytatta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Kiemelte: a belváros zöldebbé, élhetőbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá vált a beruházások révén, olyan, amilyenre mindenki büszke lehet.

– A mostani beruházás során összesen 78 ezer négyzetméternyi közterület, azon belül több mint 50 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg – mondta a városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője, dr. Sódar Anita. Sorolt több érdekességet: a Széchenyi ligetben futópályát és fitneszparkot alakítottak ki; Munkácsy Mihály ihlette elemekkel bővítették a játszóteret. A szoborsétányon stég kapott helyet. Fontosnak nevezte, hogy az addig elhanyagolt Gőzmalom teret teljesen rendbe tették, illetve, hogy a Hunyadi téren megoldást találtak a parkolási problémákra úgy, hogy a zöldfelületeket növelték. A Kossuth téri volt állomás épületét kívül és belül egyaránt korszerűsítették, üzlethelyiséget kialakítva.

ELŐZMÉNYEK:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában