helytörténeti kiállítás

2019.04.14. 08:41

Továbbra is van miért Szabadkígyósra utazni

Wenckheim József Antal élete is megelevenedik a szabadkígyósi túra során.

Nagy-Laczkó Viktória

Igaz, a kígyósi kastély épülete nem látogatható a következő időszakban, de a község egyéb érdekességeket is tartogat a településre érkezőknek, akik, ha Békéscsaba felől közelítik meg a Wenckheim József Antal által alapított Szabadkígyóst, a belterületre érve szinte rögtön le is húzódhatnak a jobb kéz felől található diadalkapunál.

Így tettünk mi is, s Lánczi Ildikótól, a kastély és az újonnan életre hívott Egy magyar nábob nyomában elnevezésű túra idegenvezetőjétől az első állomás kapcsán megtudtuk, a diadalívet gróf Wenckheim Krisztina emeltette 1857-ben a császári házaspár, Ferencz József és Sisi tiszteletére. Az építményt 1950-es években lerombolták, majd az önkormányzat 2003-ban fényképek alapján építette újra.

Lánczi Ildikó segítségével eredhetünk a nábob nyomába /Fotó: K. Z./

A grandiózus ív alatt áthaladva, a kaputól mindössze néhány métert megtéve érkeztünk el a következő látványossághoz: a Wenckheimek uradalmi építésze, Czigler Antal tervei alapján 1844-ben épült kápolnához, melyben megkötötte házasságát Wenckheim József Antal és ifjú felesége, Scherz Krisztina. A közel 60 ezer holdon gazdálkodó ókígyósi Wenckheim József Antal házassága Jókai Mórt is megihlette, aki az Egy magyar nábob főhősét mintázta a nagy korkülönbséggel frigyet kötő Wenckheim grófról.

Az ismert regény röviden összefoglalt története után megtekintettük kívülről a Wenckheim-kriptát, ahol József Antal és felesége, valamint lányuk, a szabadkígyósi kastélyt építtető Krisztina és férje, Frigyes is nyugszik.

Az utolsó állomást, a helytörténeti kiállítóteret az egykori cselédházakat érintve közelítettük meg, ahol a 19. századi uradalmi épületben – a volt intézői házban – három kiállítóteret rendeztek be. Az előszoba falán a Wenckheim-család címere, egy térkép és korabeli fénykép kapott helyet. Innen három szoba nyílik: a Wenckheim, a Pándy és a Munkácsy.

A Wenckheim teremet a kastélyból ideiglenesen áthelyezett bútorok, valamint a kronológiai sorrendben tett festmények töltik meg. Az Újkígyóson született Pándy Kálmánról elnevezett helyiség a magyar orvos emlékét idézi meg, melybe relikviák is kerülhetnek a jövőben a Wenckheimek közel 6 ezer kötetes könyvtárából megmaradt 125, értékes könyve mellé. A harmadik szobában korabeli Munkácsy reprodukciók sorakoznak, festmények és tanulmányrajzok. Túránk a régészeti teremben ért véget, ahol a község területéről való kora és késő középkori leleteket tekintettünk meg, melyeket hamarosan ó- és újkori tárgyak egészítenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában