nyitott menza

2019.04.14. 13:41

Szülők kóstolhatnak a békési menzán

Bevezette a nyitott menzát a Junior Vendéglátó Zrt. a közelmúltban Békésen. A kezdeményezés azt jelenti, hogy a szülők bármikor, előzetes bejelentés nélkül megkóstolhatják a gyerekek számára készített ételt, cserébe a cég annyit kér, hogy adjanak visszajelzést, értékelést számukra.

Papp Gábor

A Junior Zrt. 2016 áprilisa óta végzi a közétkeztetési szolgáltatást a békési iskolákban és óvodákban, a képviselő-testület többsége pedig a közelmúltban ismét a céget bízta meg a feladat ellátásával. A társaság az ország harmadik legnagyobb közétkeztető cége, naponta több mint 50 ezer adag ételt készítenek, 98 százalékban önkormányzatok, önkormányzati intézmények számára.

– Nem sokkal 2016 áprilisában kezdődött szerepvállalásunk előtt egy Nébih-vizsgálat zajlott a városban, ami 62 százalékra értékelte a konyha megfelelőségét. A közelmúltban, mintegy két hónapja ismét lezajlott egy ilyen ellenőrzés, ami 95 százalékos eredményt hozott – hangsúlyozta Boros Attila, a Junior Zrt. cégvezetője a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, ahol beszámolt eddigi munkájukról. Mint utalt rá, az első időszaktól jó néhány beruházást, korszerűsítést hajtottak végre, amely biztosítja a törvényi megfelelést is.

A gyermekétkeztetés mindenütt központi témának számít /Illusztráció: Shutterstock/

Kiemelte: 2016-ban nem emeltek árat. 2017-ben 3,5 százalékos, 2018-ban 5 százalékos áremelés történt, miközben – húzta alá – a költségek ennél nagyobb mértékben növekedtek. Ennek kapcsán rávilágított, hogy 2016 és 2019 között a minimálbér 34 százalékkal, a garantált bérminimum 51 százalékkal nőtt. A felhasznált alapvető nyersanyagok árai átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt három évben.

A Junior Zrt. szerződése és ígérete szerint a korábbi békési dolgozókat jogfolytonosan átvette 2016-ban, jelenleg is a három évvel ezelőtti törzsgárdával, minimális lemorzsolódással dolgoznak.

Boros Attila hozzátette, minden terméket – amit lehet (zöldséget, pékárut) – helyi vállalkozóktól szereznek be, és sokat vásárolnak a helyi szociális szövetkezettől is. Sőt, már a békéscsabai kórházba és Medgyesegyházára is a városból szállítják az említett termékeket.

– Volt egy kis „feketeleves” is induláskor – ecsetelte. – Három éve még nem igazán kezdték el a közétkeztetés reformját a városban. Mint ismert, korábban készült egy felmérés, amely szerint Magyarországon a vezető halálnemnek a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak, ami a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ezért született egy rendelet, amely a három „fehér mérget”, a lisztet, a sót és a cukrot visszaszorította, illetve idővel száműzi a közétkeztetésből. Biztosítottak három év átmenetet, hogy a gyerekek hozzászokjanak az új, íztelenebb világhoz. Ez viszont Békésen részben elmaradt, így ekkor elég nagy népharaggal találtuk magunkat szemben, amin egyébként minden hazai település átment. Fokozatosan, a lehető legtoleránsabban szigorítunk, de ez a jövő. Sajnos, a változást sokan minőségi problémaként élték, élik meg – tette hozzá Boros Attila. (Az elmúlt időszakban is sok ilyen hangot lehetett hallani Békésen, még aláírásgyűjtés is indult az ügyben. Vélhetően a szakember is ezért szólt kiemelten erről a témáról az ülésen – a szerző.) Hozzátette, bevezették a nyitott menzát azért, hogy ennek elejét vegyék.

Értékelőlapot töltetnek ki

– Nem szeretném, hogy bárki is azt higgye, hogy csak akkor főzünk jól, amikor a szülők különböző programokon megkóstolhatják az ételeket – fogalmazott a Nyitott menzával kapcsolatban Boros Attila. – A kezdeményezés részeként a szülők bármelyik területünkön, minden bejelentés nélkül megkóstolhatják az ételt. Egyetlen kérésünk, hogy töltsenek ki egy értékelőlapot, hogy mi a véleményük.

A szakember beszámolt az elmúlt időszak tapasztalatairól is a testület előtt.

– Mintegy másfél hónappal ezelőtt két szakácsunk egyszerre betegedett le. Ekkor adódtak is problémáink. Kissé hígabb volt például a főzelék. Azonban sikerült helyrehozni ezt a hiányosságot. A szülői értékelés összértéke 90 százalék felett mozog, miközben az elfogadott magyar átlag 75 százalék körüli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában