pedagógia

2019.04.10. 15:33

Nemzetiségi konferenciát tartottak Szarvason

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolájának Pedagógiai Karán a nemzetiségi konferenciát.

B. A.

A szarvasi főiskolának mindig is kiemelt szerep jutott a hazai pedagógus képzésében, különösen a szlovák, román, roma és német tanítók és óvodapedagógusok képzése vonatkozásában. A képzések jelentőségére való tekintettel már visszatérő rendezvénye az iskolának a nemzetiségi konferencia.

A szerző felvételei

A Gyökerek és szárnyak – a hitéleti és nemzetiségi nevelésben elnevezésű fórumon a szlovák, német és román nemzetiségi képzést folytató pedagógusok és nemzetiségi közéleti személyek vettek részt. A program a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon hallgatóinak műsorával kezdődött, majd a citera pattogó muzsikája után a pedagógiai kar részéről dr. Lipcsei Imre dékán köszöntötte a résztvevőket, köztük dr. Kiss-Rigó Lászlót.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, aki egyben a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja nyitó beszédében kifejtette, hogy míg Európa nagy részében a közéletben értékekről beszélnek, de nem mondják meg milyen értékekre gondolnak, addig itt, akik Közép-Európában az értékekről szólnak, jól tudják, hogy az örök, egyetemes értékekről van szó.

– Hiszünk ilyen értékekben, fontosnak tartjuk ezeket az egyén és a közösség számára egyaránt, többek között ezért rendeztük ezt a konferenciát. A múlt és a saját értékeink hangoztatása, tudatosítása, valamint az ezekre való nevelés is érték. Nem csak az egyetemes értékekben hiszünk, nem csak ezeket tartjuk fontosnak, mint a személyi méltóság, a család, a házasság, a munka, a nemzet. Emelett a saját értékeinkben is hiszünk. Ezeket nem elmosni kell, hanem tudatosan ápolni, erősíteni, őrizni kell – hangsúlyozta Kiss-Rigó László.

Köszöntőt mondott még többek között Emil Kuchár a Szlovák Köztársaság főkonzulja, Florin Trandafir Vasiloni Románia gyulai főkonzulja, valamint Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektorának előadását követően a megjelentek szlovák, román és német anyanyelvi szekcióülések keretében folytatták a szakmai megbeszéléseiket.

Az egész napos rendezvény egyik célja, hogy a nemzetiségi képzésben tevékenyen résztvevő pedagógusok tapasztalatokat cseréljenek, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, továbbá érezzék a nemzetiségi politikusok a segítő támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában