komondor

2019.04.30. 06:54

Még mindig kevés az őshonos kutya

A komondor az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta. Jellegzetessége a vastag szőrtakarója, mely nemcsak az időjárástól, de más állatok harapásától is védi. Régen nélkülözhetetlen volt a magyar állattartók számára, ma már azonban nagyon kevesen tartanak ebből a fajtából.

Balázs Anett

Udvardiné Lu­kács Ilona, a Hungária Komondor Klub örökös tiszteletbeli elnöke szerint alapjában véve sajnos a probléma az összes magyar kutyafajtára jellemző. Jelenleg a komondorok egy évben született egyedszáma mintegy 250-300 között mozog. Összehasonlításként: internetes források szerint ez a szám bulldogoknál 6-8000 is lehet.

Egyéves kor után vattacukorszerű szőrzetük elkezd összeállni, és kialakulnak a jellegzetes, komondoros tincsek /Beküldött fotó/

– Sajnos, vannak más, külföldi fajták, amelyek sokkal népszerűbbek. Ezen szeretnénk változtatni, ezért is van nagy jelentősége a klub hétvégi speciális CAC-kiállításának, amely egyben tenyészszemle is, és amelyet Békés megyében most először, Újkígyóson rendezünk meg – hangsúlyozta Udvardiné Lukács Ilona. Hozzátette, ma már egyre több fiatal választja a komondort, mert rájönnek, mennyire családbarát és emellett kitűnő házőrző kutya.

Udvardiné Lukács Ilona elmondta, a háborúk sem kedveztek a fajtának, mivel a tanyákat őrző állatok miatt a katonák nem tudtak bejutni egy-egy területre, ezért lelőtték őket. De a szegénység, valamint a mezőgazdaságban bekövetkezett változások miatt a komondor jelentősége – több magyar pásztorkutyafajtához hasonlóan – visszaszorult. Megváltozott a tenyésztés iránya is: míg korábban az ősi értékek megőrzésére helyezték a hangsúlyt, később az esztétikai megjelenés is fontossá vált. A szőrzet egyre inkább szalagossá, zsinórossá vált, ám a fajta ősi, jó tulajdonságai megmaradtak, azaz a karakánság, bátorság, hűség és méltóság. A komondor 2017-ben került be a hungarikumok gyűjteményébe.

A fajta tisztaságának fenntartásához járul hozzá az a program is, amelynek köszönhetően a komondor, és még másik nyolc magyar kutyafajta esetében csak ellenőrzött génmintájú egyedek kaphatnak törzskönyvet.

Noha a komondor gondolkodás nélkül tűzbe megy gazdájáért, családjáért, alapvető feladata a porta, az udvar védelme, azaz a területőrzés. Szalay Zsolt újkígyósi tenyésztőnek többek között ezért is esett a fajtára a választása.

– Harminc éve kutyázom, komondorokat hét éve tenyésztek. Mikor meghallottam, hogy veszélyben van, akkor kezdtem komolyabban foglalkozni a fajtával. Másrészt egy nagyon megbízható, betegségekkel szemben ellenálló, családbarát és – nem utolsósorban – kiváló házőrző kutyára volt szükségem, hisz nálam egész nagy területet kell felügyelet alatt tartani, és a komondor ezeknek a céloknak mind megfelel – árulta el Szalay Zsolt, a Hungária Komondor Klub tagja, aki a cél érdekében a komondortenyésztői vizsgát is letette, mellyel rajta kívül ketten rendelkeznek még az országban.

Gazdája érkezéséig moccanni sem engedte a betolakodót

Udvardiné Lukács Ilona elmondta, a komondor génjeiben hordozza és minden egyedére tökéletesen örökíti a rábízott terület őrzésének tudományát. Bármilyen tanítás nélkül tökéletesen ellátja őrzői feladatát, gyorsan különbséget tesz barát és ellenség között. Utóbbit sem marcangolja szét, csupán rendre utasítja. Jó példa erre az a történet, mikor az egyik portán, ahol egy komondor őrködött, a kerti csap elfagyott és ömleni kezdett a víz. A szomszéd segítő szándékkal bement a kertbe, hogy elzárja a vizet, ám a kutya leteperte, majd ráült a betolakodóra, és addig nem tágított az immár fekvő helyzetben lévő férfi hátáról, amíg gazdái haza nem érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában