Közösségi szolgálat

2019.04.11. 11:25

Elhagyott kutyákon segítenek a gyomaendrődi diákok

A gyepmesteri telepen töltik közösségi szolgálatukat a gyomaendrődi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai, akik rendszeres időközönként többek között megsétáltatják a kennelekbe zárt, elhagyatott kutyákat. A felelős állattartás jegyében a Kis Bálint Általános Iskola tanulói is kilátogattak a telepre a hétvégén, és ha már mentek, ajándékot is vittek a gazdára váró állatoknak.

Balázs Anett

Nagy volt a nyüzsgés a város külterületi részén helyet kapó gyepmesteri telepen, ahol talán sosem volt még ennyi látogató egyszerre. A kutyák izgatottan csaholtak a kennelekben, amíg a gyerekek, miután lepakolták az ajándékba hozott tápokat, kutyaszalámikat és játékokat, annál nagyobb lelkesedéssel várták, hogy végre közelebbről is megismerkedhessenek az állatokkal.

A településen egy néhány főből álló civil csoport kezdeményezésére kezdődött el a gyepmesteri telepre került kutyák szélesebb körben való meghirdetése, hogy az állatok altatás helyett gazdára találjanak. Ennek a csoportnak a tagja Szentpéteriné Uhrin Ildikó is, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa, aki szerint a személyes példamutatás nagyon fontos.

A Kis Bálint Általános Iskola diákjai nem csak sétáltatták, körberajongták Buksit

– Azt látjuk, hogy az állattartás szemléletén formálni kell, amit legelső lépésben talán a gyerekeken keresztül lehet megtenni, hiszen egy gyermek nagyobb hatással van a szülőre, mint fordítva. Bízunk benne, hogy ezáltal a társadalom szélesebb rétegeit is meg tudjuk érinteni – hangsúlyozta Szentpéteriné Uhrin Ildikó.

Hozzátette, az önkormányzat által működtetett gyepmesteri telep és az iskola között március elején jött létre a megállapodás, miszerint a tanulók a civil csoport által szervezett események lebonyolításában vesznek részt, úgymint adományok csomagolása, segítség a telep kutyáinak sétáltatásában, játékos tanításában, kisfilmet készítenek az ott végzett tevékenységükről, népszerűsítik az állatok segítését, gondozását.

Összesen 38 diák jelentkezett a szolgálatra. Többen vannak közöttük, akiknek már nincs szükségük az eltöltött órák igazolására, csak a kutyák szeretete indítja őket a telepre. A tanulók kedvesen bántak az állatokkal, türelmesen tanítgatták őket az alapvető engedelmességi szabályokra.

– Nagyon szeretem a kutyákat, ezért vállaltam, hogy itt töltöm a kötelező közösségi szolgálatomat. Amikor kivittük az egyik kutyust, nem nagyon tudta, hogyan kell pórázon sétálni, de éppen jöttek érte, és gazdásodott. A másik pedig már a séta elején kifáradt egy kicsit, utána könnyű volt vele bánni – mondta Miszlai Márkó, a Szent Gellért iskola 9. osztályos diákja.

Beküldött felvételek

A Kis Bálint Általános Iskola 6. osztályos tanulói maguk választották szabadidős programként, hogy kilátogatnak a gyepmesteri telepre.

– A gyerekek nagy izgalommal készültek a kutyusokkal való találkozásra. Sok közöttünk a kutyabarát. Mindenki gondoskodott valami meglepetésről a látogatás előtt, száraz táppal, konzervekkel, kutyakolbásszal, esetleg játékkal, és volt, aki mindennek beszerzésére a saját zsebpénzéből áldozott.

Azt gondolom, ezzel a programmal nemcsak a kutyák, hanem a résztvevők is gazdagodtak – emelte ki Dinya Lívia, a Kis Bálint Általános Iskola pedagógusa.

Egy éve már, hogy nincs altatás

Kovács Hajnalka, a gyoma-endrődi állatbarát csoport tagja elmondta, a tavalyi év elején, helyi tagszervezetként csatlakoztak a Viharsarki Állatőrség Alapítványhoz. Az orosházi szervezettel, s a békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesülettel karöltve tavaly csaknem 140 kutyát mentettek meg az altatástól.

– Ez egy gyepmesteri telep, nem menhely, a kutyáknak esélyük nem volt mozgásra, játékra. Az önkormányzat is segítő kezet nyújtott, így csapatunk tagjainak lehetősége van kimenni a telepre, az ott lévő kutyákat sétáltatni, lefotózni, a közösségi oldalunkon közzétenni.

Több fajtamentő egyesülettel vagyunk kapcsolatban, Angliában, Németországban, Hollandiában is élnek már családoknál kutyusaink. Folyamatban van egy saját egyesület alapítása is.

Óriási segítség számunkra, hogy a diákok kijönnek sétáltatni, hírét viszik az itt található ebeknek. Bízunk abban is, hogy itt, helyben is egyre többen lesznek felelős állattartók, így sokkal kevesebb kóbor eb lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában