Gyomaendrőd

2019.04.26. 15:38

Díjakat is átadtak a néprajzi konferencián

Kulturális örökségünk címmel nyitotta meg kapuit a XVI. Gyomaendrődi Tudományos Néprajzi Konferencia pénteken, a Szent Antal Népházban, ahol most először adták át a Gyomaendrőd Tudományos Életének Fejlődéséért kitüntetéseket.

Balázs Anett

Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola kuratóriumi elnöke, a kezdetekről szólva elmondta, a városban mérföldkőnek számító tudományos műhelymunka apropóját az az emlékmű adta, amely egy temetőtakarítás során került elő. A muzeológiailag is egyedülálló kereszt megvédése volt az első feladat, mely felszentelése óta az Endrődi Tájház előtt áll.

– Azóta minden év áprilisában szervezzük meg a konferenciát, ahová a Debreceni Egyetem(DE) Néprajzi Tanszékének munkatársai ellátogatnak, tanácsokat adnak.

Dr. Barta Elek (jobbról) Toldi Balázstól vette át az emléklapot /A szerző felvétele/

Toldi Balázs polgármester hangsúlyozta, bízik abban, hogy a település és az egyetem együttműködése, amely Gyomaendrőd tudományos életének fejlődéséhez nagyban hozzájárul, az elkövetkező években is eredményes lesz.

– Emellett arra is számítunk, hogy városunkból mind többen választják a Debreceni Egyetemet továbbtanulási lehetőségként, és az ott tanulók közül majd minél többen térnek haza és maradnak a térségben.

Ezt követően a polgármester első alkalommal adott át Gyomaendrőd Tudományos Életének Fejlődéséért emléklapokat. Kitüntetést kapott a DE oktatási rektorhelyettese, dr. Barta Elek, dr. Forisek Péter, egyetemi docens, dr. Dénes Zoltán plébános, címzetes egyetemi docens, valamint posztumusz elismerésben részesült dr. Ujváry Zoltán néprajztudós.

A konferencián országos és nemzetközi témák is terítéken voltak, így szó esett többek között, hogy milyen diplomáciai és magánélet zajlott II. Ulászló udvarában, de az érdeklődők képet kaphattak arról is, hogy a 13-14. század fordulóján Szabolcs vármegyében hogyan működött az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában