Élelmiszeripar

2019.03.06. 14:20

Továbbra is napirenden a hűtőház létesítése Békéscsabán

Hogy áll a hűtőházas projekt? – kérdezte szerdai sajtótájékoztatóján Kaposi László DK-s önkormányzati képviselő. A városvezetés szerint tervezik, hogy megfelelő szakmai befektetővel, az önkormányzat és az állam közreműködésével megteremtsék annak a lehetőségét, hogy újabb élelmiszeripari beruházások valósuljanak meg Békéscsabán.

L. B.

Kaposi László: emlékeztetett: úgy volt, hogy a Modern Városok Program keretében újraindulhat a hűtőház, illetve paradicsomsűrítmény- és zöldségszárító üzem létesülhet a városban. Úgy tudja: egy szövetkezet megvásárolta a hűtőház területét, és egy 13 milliárd forintos beruházás tervével állt elő. Azonban az a kormánytól nem kapott támogatást és ígéretet.

Szarvas Péter polgármester kiemelte: tervezik, hogy megfelelő szakmai befektetővel, az önkormányzat és az állam közreműködésével megteremtsék annak a lehetőségét, hogy újabb élelmiszeripari beruházások valósuljanak meg Békéscsabán.

Jelezte: a kedvező gazdasági környezetben a kisebb élelmiszeripari üzemek folyamatosan fejlesztenek. A céljuk azonban az, hogy a Modern Városok Program által kínált együttműködést kihasználva nagyüzemek is létesüljenek. Ezért az elmúlt években több potenciális befektetői körrel is tárgyaltak és tárgyalnak jelenleg is. Bíznak abban, hogy még idén beszámolhatnak érdemi előrelépésről.

Hanó Miklós alpolgármester azt mondta: az eredeti elképzelés az volt, hogy az önkormányzat fejleszt a Modern Városok Program révén, mert akkor 100 százalékos támogatást lehetett volna elérni, és a hűtőházat bérbe adták volna a szövetkezetnek. A vállalkozás azonban úgy döntött, hogy saját maga fejleszt. Így viszont legfeljebb 30 százalékos támogatást kaphat, a 70 százalékot saját erőből vagy hitelből kell állnia.

Úgy tudja: a hűtőházas fejlesztés napirenden van, de a tárgyalásokba a város nem lát bele. Szerinte a jelenlegi nyugat-európai helyzet, piaci körülmények miatt nem lenne kifizetődő a hűtőház beindítása. A halálos áldozatokat is követelő liszteriózis fertőzés miatt magyar céget tettek felelőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában