agrárium

2019.03.24. 09:21

Nem jutnak előrébb a csepergő esővel

A megyében sok helyen porolnak a talajok, a csepergő, egy-két milliméter eső kevés a nagy szárazságban a határban, ahol zajlik a talajok lezárása, a magágy-előkészítés a napraforgónak és a kukoricának, illetve a borsóféléket már vetik is.

Nyemcsok László

Kulcskérdés, hogy a tavaszi kultúrák vetésénél elég legyen a nedvességtartalom a szem csírázásához, kikeléséhez.

– Katasztrofális a helyzet, és ez nem túlzás, hiszen olyan állapotban vannak az őszi vetések, mint máskor február közepén – fogalmazott Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. – A nedvességtartalom hiányzik a tápanyag-felvételhez, ugyanis ez vízben oldott formában történik. A műtrágyák nem tudtak feloldódni, bemosódni a talajba. Jelenleg a talajok lezárása, a műtrágyaszórások és a borsófélék vetése mellett védekeznek rovarölő permetezéssel a repceszárormányos ellen.

Fotók: Imre György

Adamcsik László szólt arról, hogy a kukorica- és napraforgóvetések előrébb jöttek, a nemesítők hidegtűrésre kísérleteztek ki vetőmagokat. Ugyanakkor a talaj hőmérsékletének el kell érnie a 8-9 Celsius-fokot, másként a szem könnyen megvakul. Ez azt jelenti, hogy megdagad a nedvességtől, a csírázás a hideg miatt nem indul el, és a fehérjebomlás következtében a szem megromlik.

A Csabai Raktárszövetkezet elnöke szólt arról, hogy a felvásárlási árak nem emelkedtek. A búzát a múlt hét végén 54–57 ezer forintért vették át, az árpáért 52, a kukoricáért 43 ezer forintot fizettek tonnánként.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke egy minap tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy felkészült falugazdász-hálózat látja el a szakmai tanácsadói teendőket megyénkben. Negyven falugazdász dolgozik 15 állandó irodában, valamint ügyfélszolgálatot látnak el a megye többi településén. Tavaly felújították a gyomaendrődi, a sarkadi és a szarvasi irodát, idén a mezőhegyesi következik a sorban.

Néhány adatot is felsorolt a tavalyi évről az elnök. Eszerint az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés 23.760, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésében nyújtott segítség 1467, a területalapú támogatási kérelem benyújtása 8903, a nitrát-adatszolgáltatás 10.101 volt. A gazdák 115 ezer megkereséssel éltek a falugazdászok felé. Egységes kérelmet Békés megyében 2018-ban 438.182 hektárra nyújtottak be, ebből a falugazdászokon keresztüli benyújtás 157.067 hektárt tett ki, ez országosan a második legtöbb.

Porolt a föld a határban, amikor szántóföldi kombinátorral zárták le a talajt a Csabai Raktárszövetkezetnél

A kamarai sajtótájékoztatón Kovács Zsolt, a NAK szolgáltatási főigazgató-helyettese szólt arról, hogy több pályázathoz képzéseken való részvétel szükséges. A kamara 23 különböző téma kapcsán 30 ezer tagnak nyújt képzéseket másfél év alatt. Innovációbemutatókat szerveznek, hogy az új lehetőségek megtalálják az utat a gazdákhoz. Valódi megoldásokat kínálnak, hogy a termék jobb, az előállítása olcsóbb legyen.

Dr. Kulcsár László kitért arra, egyre több megyénkbeli gazda csatlakozik a NAK, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) akciójához, és írják alá azt a petíciót, hogy az Unió ne kurtítsa meg az agrártámogatásokat. Ahogy az elnök fogalmazott, a tét óriási.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában